Ponnyn Corall förgiftades av ekollon som ung. "Han var rejält sjuk", säger Amanda Ahlin. Foto: Privat

Ponnyn Corall förgiftades av ekollon

Connemaran Lidens Corall är nu 22 år gammal. Men det kunde ha slutat illa för den lilla ponnyn som fått mersmak på ekollon. ”Han var rejält sjuk”, säger Amanda Ahlin.

Det var nästan tio år sedan familjen kom tillbaka från semestern och fick kalla ut veterinären då deras ena häst dragit på sig en senskada. Väl på plats i inackorderingsstallet konstaterade familjen att ponnyn Corall betedde sig annorlunda.
– Vi märkte att han både var hängig och svullen mellan ganascherna i lymforna. Veterinären tittade på honom och frågade direkt vilken box som var hans, säger Amanda Ahlin.
Corall utvecklade smak för ekollonen. Foto: Fredrik Jonsving

Åt gärna

Familjen hade sett att Corall och en av de andra hästarna i hagen gärna stod under ekarna och åt ekollon.
– Vi pratade med stallägaren om ifall det kunde vara ekollonförgiftning. Jag minns inte om det var före eller efter men de hade aldrig varit med om att någon annan häst ätit på ekollonen trots att det fanns mycket ekar i hagarna, säger Amanda Ahlin.
Veterinären konstaterade med blodprov, undersökning av Corall och besiktning av avföringen, att det rörde sig just om ekollonförgiftning.
Den andra valacken som också åt av ekollonen klarade sig från förgiftning.
– Den gick bra för den andra. Den reagerade aldrig. På Corall märktes det att han var hängig. Han hade inte feber eller så som man kan tro, men bajset var mörkt och kisset luktade väldigt konstigt, säger Amanda.

Försöker fortfarande

Corall utvecklade en riktig smak för de små ekollonen och försöker än idag knapra i sig om han får chansen.
– Vi får vara jättenoga med att han inte får gå i hagar med ekar. Det kan räcka att vi stannar och plockar svamp på ridturen så försöker han beta ekollon om det finns, säger Amanda som nu har stenkoll så ponnyn inte kommer åt några ekar.
– Det finns ju inte så mycket man kan göra mot ekollonförgiftning förutom att vänta och hoppas att det ska gå bra. Vi kunde inte ge någon direkt behandling utan fick vänta ut det, säger Amanda.
Allt gick bra och i dag är Corall 22 år gammal, ägs av Amandas syster Malin och bor kvar hos Amanda.
– Han är riktigt pigg och glad, säger hon men tillägger att det tog lång tid innan ponnyn återhämtade sig.
– Det tog säkert två till fyra månader innan han var sig själv igen, säger Amanda.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.