HKH Princessan Haya av Jordaniens skilsmässa och ekonomiska eftermäleahar avgjorts i den brittiska motsvarigheten till Högsta Domstolen.

Prinsessan Haya har fått rätt i domstol, skilsmässouppgörelse på mer än 6 miljarder

I april 2019 flydde FEI:s tidigare ordförande HKH Princessan Haya från Dubai med sina två barn då hon fruktade för sitt liv. Det efter att hennes make  Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum återfört två av sina döttrar mot deras vilja tillbaka till Dubai.

HKH Prinsessan Haya av Jordanien var FEI:s ordförande mellan 2006 – 2014 och har själv ett förflutet som ryttare. Hon deltog i OS i Sydney 2000 och representerade Jordanien i hoppning, hon har även tävlat internationellt i distansritt. Prinsessan Haya är även delägare till stoet Stardust som Harry Charles tog hem världscupkvalet met i London i helgen som gick.

Hennes flykt från Dubai 2019 med sin dotter och son följdes av medier i hela världen. Hon gifte sig 2004 med Sheikh Maktoum och blev den yngsta av hans sex fruar. Deras första barn Sheikha Jalila föddes 2007 och sonen Sheikh Zayed föddes 2012. Prinsessan Haya slog sig ner i Storbritannien och tämligen omgående begärde Sheikh Maktoum domstolsassistans för att återföra de två barnen till Dubai. Han publicerade även en dikt med titeln ”You lived, You died” som allmänt uppfattades som ett dödshot mot Prinsessan Haya. Hon har sedan kontinuerligt mottagit meddelanden med innebörden ”Vi kan nå dig överallt”.

En brittisk domstol slog fast att Sheikh Maktoum har olagligt hackat Prinsessa Hayas telefon liksom hennes livvakter och legala teams telefoner.

Samma domstol har under skilsmässoprocessen slagit fast att prinsessan och hennes två barn är utsatta och den svagare parten. Domstolen fastslår att de behöver vattentäta säkerhetslösningar för att deras personliga säkerhet ska kunna garanteras i Storbritannien framöver. Domstolens ordförande pekade ut att hotet mot prinsessan och barnens säkerhet är deras far, en man som har stora resurser till sitt förfogande.

”Hotet mot deras säkerhet kommer fortsatt att vara en ständigt närvarande risk för resten av Prinsessan Hayas liv”  uttalade domaren Justice Moor.

De omfattande riskerna för prinsessan och hennes två barn spelar en stor roll i den slutliga skilsmässouppgörelsens ekonomiska delar. Totalt sett är uppgörelsen värd 6,6 miljarder svenska kronor. Totalt 251 miljoner pund, ca 3 miljarder kr, tillfaller Prinsessan Haya direkt. De två barnen får ett årligt underhåll varder på 67 miljoner kronor, något som säkras med en garanti på 3,5 miljard kronor.

De stora summorna ska täcka kostnaden för att driva Prinsessan Hayas två mångmiljonegendomar, en nära Kensington Palace och hennes huvudsakliga boning i Egham, Surrey.

I samband med uppgörelsen har Sheickh Maktoum gått med på att avpublicera dikten som uppfattats som ett dödshot.

FEI Awards 2014, HRH Princess Haya Photo: FEI/Liz Gregg
Broholm EC 2011, HRH Princess Haya, Ulf Helgstrand Photo: KimC.nu by Ateni AB

BBC News

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.