Foto: Fredrik Jonsving

Proffs ger råd om ridbaneunderhåll

– Ingen ridbana är bättre än sitt underhåll, säger professor Lars Roepstorff som tillsammans med ledadande experter ger handfasta råd om ridbaneunderhåll i Svenska Ridsportförbundets ”Ridunderlag – en guide”, som nu kommer i ny upplaga och kan laddas hem gratis.

Underhåll av ridbanor görs för hästarnas bästa och är A och O för att en bana ska fungera.
Men att sköta om sin bana på rätt sätt är en konst som kräver kunskap, kontinuitet och en bra plan.

”Ridunderlag en guide” är en fullmatad faktasamling om att anlägga och sköta ridbanor.
I en ny upplaga serverar några av Sveriges och världens främsta underlagsexperter handfasta råd om ridbaneunderhåll. Kapitlet om underhåll har kompletterats med ännu mera fakta och sex korta, förklarande filmer. Bland annat om varför underhållet är så avgörande för hästens bästa och teman som bevattning, redskap, harvning och till exempel det viktiga i att hålla banan fri från gödsel. Tre animerade kortfilmer visar också tydligt på olika mönster som kan användas när man harvar en ridbana.

Hoppningens världsstjärnor Ludger Beerbaum och Peder Fredricson är två av dem som i filmerna understryker vikten av att underhålla sin ridbana.

Guiden är gratis, digital och lättillgänglig med kunskap på olika nivåer och vänder sig både till ryttare och alla som till exempel har egna ridbanor, arrangerar tävlingar och underhåller banor.

Sverige har en lång tradition om underlagets betydelse för hästars hälsa och prestation.
Lars Roepstorff är professor i veterinärmedicin vid Sveriges Lantbruksuniversitet och underlagsexperten bakom de olympiska ridsportarenorna i London, Rio de Janeiro och Tokyo.
Tillsammans med ett stor internationellt forskarlag har han producerat ny forskning och samlat gammal kunskap kring underlag för träning och tävling. Allt med sikte på minskad skaderisk och bättre sport.
– Underhåll gör vi för att hästarna inte ska skadas av underlaget. Helt olika underlag kan ha lika funktionella egenskaper – om de är skötta på rätt sätt, säger Lars Roepstorff.

Göran Dalin är veterinär, förbundsstyrelseledamot och ordförande i förbundets Hästvälfärdsråd samt Säkerhetsutskott, och har medverkat i och följt den svenska forskningen om underlag sedan 1970-talet.
– Det här är ett utmärkt och viktigt material. Det måste spridas brett i ridsportsverige. Alla ryttare och kuskar bör ha förståelse för vad underlag och underhåll av ridbanor betyder för hästvälfärden och för god sport.

”Ridunderlag en guide” kom i sin första upplaga 2014, men uppdateras löpande och i takt med aktuell forskning. 2020 kompletterades guiden med ett kapitel om gräs. Hästarnas naturliga underlag.

Guiden har översatts till engelska i samarbete med det internationella ridsportförbundet FEI och uppmärksammats i hela ridsportvärlden.

”Ridunderlag – en guide” har tagits fram av en referensgrupp inom Svenska Ridsportförbundets Hästvälfärdsråd med bland andra representanter från Svenska Ridsportförbundet, tävlingssporten, ridskoleverksamheten, veterinärer och forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samt svenska och utländska experter med gedigen erfarenhet av ridbanor och ridbaneunderhåll.

Författare är veterinärerna Elin Hernlund och Cecilia Lönnell, som bägge skrivit sina doktorsavhandlingar på SLU om underlag, träning och hållbarhet hos hästar.
I kapitlet underhåll/ridbaneunderhåll har underlagsexperterna Oliver Hoberg, Karsten Koch och Mikael Nord varit tongivande.

Ladda hem guiden som pdf > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.