Ännu ett fall av virusabort har konstaterats.

Provsvaren klara: Bergens Rideklubb drabbat av EHV-1

Provsvaren från Bergens Rideklubb i Norge är klara. Det är nu fastställt att ridklubben drabbats av EHV-1. En häst har avlivats och flera uppges vara sjuka i virusabort – som dock inte är anmälningspliktig i Norge.

Enligt ridklubben är det fem hästar som provtagits och anledningen är att de visat nedsatt allmäntillstånd. Den häst som konstaterats med EHV-1 är dock inte kopplad till Norwegian Horse Festival, menar man.

Så väl arrangören som Bergens Rideklubb förtydligar att ryttaren på NHF rider för klubben – men att den häst som deltog i de internationella klasserna inte är uppstallad på den drabbade ridklubben i Bergen.

Provsvaren på de fem resterande hästarna är nu ivägskickade på analys.

– Bergens Rideklubb agerade omedelbart efter informationen om positivt EHV-1 prov genom att ställa in arrangemang hos klubben, skriver man på hemsidan.

Man uppger också att utvecklingen av situationen får fastställa hur länge klubben är stängd. Klubben påvisar också att man vidtagit åtgärder mot vidare smittspridning.

– Stallarna är stängda och hästarna är avskilda från varandra. Personer som varit i stallarna tvättar sig, desinficerar sig och byter kläder. Hästarna kommer att övervakas i 28 dagar.

Provsvaret för den häst som deltog vid den norska hästfestivalen är inte klara.

– Vi kommer med nödvändig information kring detta så fort det finns, skriver Bergens Rideklubb.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.