Räddade livet på ridskoleelev – belönades med medalj

22-åriga Emelie Andersson har belönats med medalj och diplom efter att ha räddat livet på en av sina ridskoleelever.

Sedan åtta år tillbaka jobbar 22-åriga Emelie Andersson på Göteborgs handikappridklubb, där hon ansvarar för ridskoleverksamhet med personer som har olika typer av funktionsnedsättningar.
– Jag älskar det. Det känns som att jag gör skillnad för många människor och det är en ynnest att få jobba med det här, säger hon till tidningen Alekuriren.

Det var under en ridlektion förra hösten som det hände. En grupp var ute på en terrängbana då en elev kände sig yr. Eleven blev sämre och Emelie försökte leda henne tillbaka till den närliggande anläggningen, men fick larma en kollega att komma och hämta med bil.
– Sedan hörde jag ett smackande ljud och det var då som jag insåg att det handlade om ett kraftigt epileptiskt anfall, berättar Emelie, som ringde 112.

Emelie hade bara några dagar tidigare avslutat en kurs som hjärt-och lungräddningsinstruktör. När eleven slutade andas insåg hon att hon måste inleda HLR med kompressioner och inblåsningar. Eleven började andas igen, men fick sedan andningsuppehåll igen en kort stund senare. Emelie genomförde en ny hjärt- och lungräddning och eleven återfick normal andning igen. När ambulansen kom var lättnaden stor.

För insatsen har Emelie nu belönats med en medalj och ett diplom från svenska HLR-rådet.

– Det var min HLR-instruktör, Lullan Backman, som hade nominerat mig och jag blev väldigt rörd när medaljen låg i min brevlåda.

Här kan du läsa mer om HLR-rådets utbildningar > > >

Läs hela reportaget hos Alekuriren > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.