Christian Olsson är känd för sina roliga kommentarer i Radiosporten. Han skojar gärna - inte minst med dressyren. Foto: Privat/Fredrik Jonsving

Radiojournalisten om VM-hästen: ”Jag tänkte på sjölejon”

Don Auriello är blank som en … våt säl! Radiosportens Christian Olsson är känd för att bjuda på härliga liknelser. VM i Tryon är inget undantag.

Det var under VM-dressyren som Christian Olsson hördes dra parallellen mellan Tinne Vilhelmson Silfvens vackra dressyrhäst – och en säl.

Hur kom du att tänka på just säl?

– Jag tänkte nog inte på säl egentligen. Men han såg så blank, fin och välmående ut så jag föreställde mig en säl. Eller egentligen tänkte jag nog på sjölejon – men det råkade bli säl, säger Christian Olsson själv.

Hans roliga små kommentarer är kanske inte alltid helt genomtänkta. I direktsändning gäller det att tänka snabbt. För Ridenews förklarar Christian Olsson själv hur det går till.

– När jag ser saker framför mig, och det gäller inte bara hästar, så tänker jag gärna i bilder. Jag ser det liksom framför mig och så blir det så, säger Christian Olsson.

Radiosporten har i dagarna delat ett ihopklipp med Christian Olssons roligaste kommentarer under VM. Bland annat hör vi honom beskriva piaff som ett sätt att undvika att trampa på krossade äggskal och hur Peder Fredricson och H&M Christian K jämförs med chokladsås.

– Egentligen tycker jag väl inte att de ska vara chokladsås eller äppelkakor eller liknande. Men jag hatar att upprepa mig så jag försöker alltid hitta andra sätt att uttrycka mig på, säger Christian Olsson.

Det var egentligen vid OS 2012 som han halkade in på ridsportsbevakning i samband med alla andra sporter han bevakar för Radiosportens del. Det var med skräckblandad förtjusning han tog på sig de första uppdragen.

– Jag är en sån som oavsett vad jag gör på jobbet får mycket respons. Det är nästan alltid likadant. Men jag kan givetvis förstå de som hör av sig och undrar vad jag håller på med, säger Christian Olsson och tillägger att de allra flesta är positivt inställda.

Något eget hästintresse finns egentligen inte utöver ett gediget travintresse. Men även Christian Olsson har suttit upp – en gång.

– Jag blev lurad av Patrik Kittel efter att jag kallade honom Kronblom en gång då han hukade sig så förbannat, säger Olsson.

Ridturen gav inte mersmak och sportreportern håller sig helst på marken.

Men det har blivit en del ridsportsbevakning under åren. Det Christian Olsson kanske minns allra bäst är Rolf-Göran Bengtssons EM-guld i Madrid. Det var ett av hans första uppdrag.

– På pappret var det ju så att Rolf-Göran inte skulle kunna vinna det där. Så gör han det … och SR skickar någon som inte kan ett dugg, säger Christian Olsson.

Han valde att helt enkelt erkänna sina brister och be om hjälp.

– Ridsporten är så härlig på det sättet. De har insett att jag är en idiot och säger att ”vi ska självklart lära dig”. Sen har de hjälpt mig med allt. De tål dessutom att man skojar med dem, säger han.

Det gör Christian Olsson gärna. Särskilt med dressyren.

– Jag fattar inte varför allt heter så konstiga saker. Man sitter där med en liten platt hatt och ser förnäm ut. Det är så roligt när det visar sig att man inte alls är på det sättet som man tror. Jag har träffat väldigt många hjälpsamma människor, säger Christian Olsson.

Du kan höra det härliga klippet med Christians kommentarer i länken här intill.

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram
Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.