Rätten: Rådjur duger inte som sällskap till häst

I 15 av sina 18 levnadsår har hästen hållits ensam, utan sällskap av andra hästar. Ägaren menar dock att sällskapet är fullt tillräckligt, bland annat då det går vilda rådjur och hjortar i området.

Länsstyrelsen i det berörda länet beslutade att ägaren skulle se till att hästen fick riktigt sällskap i form av antingen hästar eller andra flockdjur senast i oktober 2018.

Ägaren i sin tur överklagade då beslutet till förvaltningsrätten med flera motiveringar. Bland annat menar man att hästen visst har sällskap i form av bland annat hjortar och rådjur som går vilt i området, samt ägarens familj och deras hund.

Man menar också att sällskap till hästen skulle förvärra läget då det varken finns foder till lösdrift för flera hästar eller ett psykologiskt behov av det från hästens sida.

Vidare beskrivs också att hästen inte bryr sig om när andra hästar passerar eller var brydd när stallkompisen försvann för 15 år sedan.

Förvaltningsrätten håller inte med ägaren. I stället avslår man överklagan och ställer sig bakom länsstyrelsens beslut att kräva att hästägaren löser sällskap till stoet.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.