hästgården, anna bohlin, ulrika fåhreus

Recension: Händelserna på hästgården ”Man får insikt i en del av mysteriet”

Hur kunde en man år efter år, decennium efter decennium, fortsätta att våldta unga flickor och fånga dem och sin familj i en sektliknande tillvaro med misshandel och övergrepp? Alla svaren ges inte i boken Händelserna på hästgården, men man får inblick i en del av mysteriet.

Redan på 1990-talet slog bomben ner. Rykten om vad som pågick på hästgården på Ekerö hade florerat en tid och när den beryktade ”hästkarlen”, ägaren av gården till sist anmäldes dömdes han till fängelse för sexuella övergrepp på minst fem unga flickor som vistats där.

Men efter avtjänat straff fortsätter allt som vanligt. Med nya övergrepp.
Stallflickor och även föräldrar och inte minst mannens sambo Anna Bohlin försöker till och med rentvå honom i en dokumentär som sänds i SVT, Dömd på förhand.

Tortyliknande terror

25 år senare lyfter så hans nu vuxna dotter Sophie på locket och avslöjar i sin blogg hur övergreppen på unga tjejer har fortsatt i alla år efter fängelsestraffet och berättar om den tortyrliknande terrorn som familjen levt under. Därpå följer 2018 den uppmärksammade och prisade radiodokumentären Hästgården, som berättar historien genom flera av de flickor som vistats på gården – men som också fälls av Granskningsnämnden för ”intrång i privatlivet”.
Samma år dör ”hästkarlen”.

I veckan kom så boken Händelserna på hästgården, där vi får hela familjens berättelse, med mamman Anna Bohlin som huvudberättare, men med alla hennes fyra barns röster. Medförfattare är Ulrika Fåhreus, känd för bloggen ponnymamman.se och den första som intervjuade Anna och dottern Sophie.

Alla rovdjurets metoder

På engelska kallas de ”predators”, rovdjur. Män som manipulerar, snärjer och utnyttjar framförallt minderåriga. Boken vill skildra hur en sådan man går till väga och hur man som en ung tjej med ambitioner och längtan efter bekräftelse blir ett lätt byte. Berättelsen skildrar alla stadier, från att bli sedd och uppmärksammad, känna sig utvald och speciell, till att tryckas ner och känna sig värdelös – utan honom är hon inget – till att misshandlas och känna skam, till gaslighting, till ren tortyr.

Alla rovdjurets metoder finns med där, alla varningstecken som får den vuxna läsarens röda lampa att spinna på högvarv – samtidigt är det svårt att som läsare förstå charmen och lockelsen med den här mannen. Kanske för att man redan vet för mycket om vem han var i verkligheten och hur händelserna utvecklade sig – kanske för att det helt enkelt är för svårt att skildra. Man förstår inte helt, men man får insikt i mysteriet.

Så starkt att man nästan inte finns

Händelserna på hästgården är outhärdlig läsning.
Det enda som gör att man står ut, är att boken är skriven på ett enkelt och rakt, närmast sakligt sätt och att man känner att det kommer att öppna sig en dörr ut. Vägen dit är dock plågsamt lång och man får gång på gång påminna sig om att kvinnan som stannar hos sin plågoande – mamman som låter sina barn misshandlas – på många sätt fortfarande är den 14-åriga hästtjejen som blev kär i sin tränare.

Boken beskriver ett medberoende som är så starkt att den egna personen nästan inte längre finns.

Händelserna på hästgården av Anna Bohlin med Ulrika Fåhreus som medförfattare är utgiven av bokförlaget Forum.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.