Mika Thalén grundade Ride Against Cancer. I mitten visas det nydesignade hindret. Foto: Privat

Ride Against Cancer satsar på kvarts miljon 2019

Från 67 000 till 90 000. Ride Against Cancer summerar 2018 med en dunderökning. ”Jätteroligt”, säger Mika Thalén, initiativtagare som själv drabbats av cancer.

Sedan starten 2016 har ideella Ride Against Cancer stadigt ökat i sina insamlingsintäkter varje år. Allt arbete sker helt iddellt där eldsjälar lägger ner så mycket tid som möjligt för att samla in pengar att ge till olika organisationer. Den gemensamma nämnaren är att det alltid är mindre organisationer riktade mot cancer som får ta del av pengarna.

– Vi har valt att ge pengarna till de mindre organisationerna. För dem är 90 000 väldigt mycket pengar, medan det för Cancerfonden inte är lika mycket. Dessutom kan man med de mindre organisationerna i stort sett helt spåra vart pengarna hamnar, säger Mika Thalén.

Hon har själv drabbats av cancer och brinner för att hjälpa andra i samma situation. Ride against cancer startade som ett initiativ efter att hon själv fått sin diagnos.

– När jag var klar med operation och strålning så kände jag att ”var hade jag varit om jag inte haft hästarna”. Jag mådde ju inte fysiskt dåligt men det blir psykiskt påfrestande. Hade jag inte haft hästarna och kunnat träna vet jag faktiskt inte var jag hade varit, säger Mika och berättar att hon hört precis liknande historier från andra drabbade.

Så föddes tanken på föreningen.  Tanken var småskalig till en början. Mika tänkte att hon skulle arrangera någon hoppning eller liknande och skänka delar av ridhusavgiften till organisationer. Men nu, tre år senare, är det något helt annat. 2017 drog man in 67 000 kronor, 2018 alltså 90 000 kronor.

Vad blir det 2019 om du får drömma? 

– 250 000 kronor. En kvarts miljon. Jag tror inte det är omöjligt. Nu är det många som hör av sig själva och vill hjälpa till, säger Mika.

– Målet är att vi tillsammans är starka. Om alla ger en krona så gör det enormt mycket!

Redan andra året, 2017, började verksamheten växa och man startade upp den ideella föreningen.

– Sedan dess har vi jobbat på. I princip varenda krona som vi drar in skickas iväg, säger Mika.

Syftet är att samla in pengar under hela året och inte bara under de månader som är mest uppmärksammade i media som ”cancermånader”, berättar hon.

– Det blir lite konstigt att alla fokuserar på cancer i oktober. Man kan få diagnosen när som helst under året och det är då man behöver stödet, menar hon.

Numera finns det flera stående aktörer som hjälper till med både insamlingar och tävlingar. Bland annat är ett rosa hinder, till förmån för föreningen, under konstruktion.

– Jump Net tillverkar det. Sen är tanken att det ska komma in på så många tävlingar som möjligt och synas, säger Mika Thalén.

Vad skulle du säga är den viktigaste anledningen till att man bör skänka pengar?

– Det viktigaste är forskning. Det borde vara nolltolerans mot cancer. Det finns så mycket man kan göra idag. Bland annat har vården blivit så fantastiskt mycket bättre. För 30 år sedan var cancer en dödsdom. Det är det inte idag. Det har hänt otroligt mycket men det måste hända ännu mer, hela tiden.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.