Rider mot gängkrig och polisvåld

Ett gäng barndomsvänner vill ändra bilden av vad en cowboy är. På hästryggen försöker de bekämpa negativa stereotyper om afroamerikaner och om sin hemstad.

En grupp barndomsvänner vill som gruppen Compton Cowboys skapa en säkrare miljö och utmana föreställningen om att afroamerikaner inte kan bli cowboys.
I en intervju med New York Times berättar Anthony Harris, 35, en av medlemmarna i gruppen Compton Cowboys, om vilka risker det kan innebära för honom att bara gå in på närbutiken och köpa en läsk. Han måste då alltid räkna med att han kan bli stoppad och kroppsvisiterad av polisen. Men när han och hans vänner kommer ridande på sina hästar som Compton Cowboys, händer något helt annat.
– De stoppar oss inte när vi är till häst.
Hästarna skyddar honom och hans vänner från att betraktas som potentiellt kriminella och våldsverkare.

Barndomsvänner

Gruppen Compton Cowboys består av tio vänner som känt varandra sedan barnsben. 2017 blev de officiellt en grupp med målsättningen att bekämpa negativa stereotyper om afroamerikaner och staden Compton, som egentligen är en stadsdel i Los Angeles. Området har i decennier präglats av kriminalitet och gängkrig men också polisvåld.
De träffades första gången som medlemmar av Compton Jr. Posse, en välgörenhetsorganisation baserad på Richland Farms, som erbjöd hästar och ridning som ett alternativ till livet som ofta lockade unga in i kriminalitet.

Skydd från gängvåld

Hästarna skyddar också medlemmarna i Compton Cowboys från gängvåldet.
– Om vi går på gatan och en bil från något gäng passerar så antar de att vi tillhör ett rivaliserande gäng. Men om de ser oss till häst så vet de att vi kommer från Richland Farms och vi får vara ifred.

En typisk arbetsdag för medlemmarna i Compton Cowboys börjar klockan 5 med att göra iordning stallet och utfodra hästarna.
Några av medlemmarna har andra heltidsjobb och hjälper till på sin lediga tid.

”De bortvalda hästarna är underdogs, precis som vi var”

Compton Cowboys har fått förlita sig på de hästar som de kan få billigt på auktioner för omkring 200 dollar. De hästarna har ofta varit vanvårdade eller misshandlade.
– De bortvalda hästarna som vi får har visat sig vara de bästa för oss eftersom de har en stark ande och en frustration på samma sätt som vi hade förut. De är underdogs, precis som vi var.
Dessutom har Compton Cowboys bara tillgång till ett begränsat antal sadlar, så många av dem får rida barbacka. Det har nu blivit en del av  deras stil.
Oftast rider de i träningsskor och keps.
– Men vi kan också klä oss som andra cowboys, säger Anthony Harris.

Osynliggjorda i historien

Afroamerikanska cowboys har funnits i USA sedan slutet av inbördeskriget, när frigivna slavar fick jobb på rancherna. Men de har varit osynliga i historien och i medierna. När boskapsnäringen med fria hjordar var som störst jobbade mellan 5 000 och 8 000 afroamerikanska cowboys och cowgirls.

Organisationerna Compton Jr Posse, Richland Farms och Compton Cowboys får förlita sig på bidrag från tidigare medlemmar och bidrag från myndigheterna för att ha råd att hålla hästarna. Men de känner att deras jobb är viktigt.
– Vi vill att folk ska tänka på oss när de tänker på cowboys, inte bara på ett gäng vita snubbar i cowboyhattar som röker Marlboro.
– Vi vill vara de som gör det coolt att ha Stetsonhatt och Wranglerjeans i orten.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.