Foto: Fredrik Jonsving

Ridgymnasiet tillbakavisar: ”Tar inte betalt”

Elever behöver inte betala för något examensbevis. Det förtydligar Sveriges Ridgymnasium i Flyinge efter uppgiften om att skolan anmälts till Skolinspektionen. Inte heller krävs uppstallningsavtal för hästlösa elever, menar skolan.

– Sveriges Ridgymnasium tar inte ut någon avgift för att nå gymnasiets yrkesexamen med yrkesutgång hästskötare. Däremot erbjuds möjligheten att genomföra Svenska Ridsportförbundets yrkesprov för diplomering som hästskötare under skoltiden, för de elever som så önskar. Det är alltså frivilligt och inget krav för examen från gymnasieprogrammet. För förbundets yrkesprov betalar skolan halva avgiften och eleven betalar halva avgiften, skriver Pernilla Haverstal, skolchef i ett mejl till Ridenews.

Avtalen

Hon påpekar att lektionshästar tillhandahålls för de som behöver och att möjligheten att ha med egen häst är en tjänst som erbjuds eleverna.
– För elever som använder egen häst tecknas uppstallningsavtal. Skolan betalar för en boxplats per elev, det utgår alltså ingen stallhyra. Avtalstecknaren står för det foder, strö och gödselhantering som hästen förbrukar under uppstallningen på skolan. Elever som rider skolhäst tecknar inget uppstallningsavtal, skriver skolchefen.

”Smittskydd”

Hon tillbakavisar alltså uppgifterna om att alla ska skriva på ett så kallat uppstallningsavtal, oavsett om man har egen häst eller inte.
– I vissa fall rider elever egen häst på lektionerna, men har hästen uppstallad i ett annat stall. Anledningen till att uppstallningsavtal skrivs i dessa fall är främst att punkten i avtalet som rör smittskydd och säkerhet ska följas för egna hästar i utbildningen, oavsett i vilket stall dessa står. Uppstallningsavtalet leder inte till någon kostnad om hästen inte förbrukar något foder, strö eller gödselhantering. Gällande avtalet har skolan varit i kontakt med anmälaren vid flera tillfällen, förklarar skolchefen.
Skolan kommer nu att meddela sina synpunkter till Skolinspektionen inom en vecka.
– Vi besvarar de frågor som Skolinspektionen ställt till oss utifrån anmälan, men jag kan inte se att vi gör något felaktigt i dessa frågor, skriver Pernilla Haverstal.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.