Hjälm Ridhjälm

Ridhjälmstest: Dyraste hjälmen sämst. Fler bra hjälmar än tidigare.

En hjälm för 6.000 kronor var sämst i Folksams nya test av ridhjälmar som presenterades idag. Men överlag var resultatet bättre än tidigare test, då många tillverkare har infört mer effektiv teknik.

I sitt nya test av ridhjälmar som presenterades idag har försäkringsbolaget Folksam testat 13 hjälmar. En stor skillnad mot tidigare test är att fler hjälmar nu använder sig av MIPS-tekniken, som ger ett bättre skydd mot rotationsslag.

– Bäst i testet är Charles Owens My PS Wide Peak, som är 40% bättre än genomsnittet. Den utmärker sig genom att vara robust och klara alla islag bra, säger Helena Stigson, som är forskare Folksam och ansvarig för testet.

Cirkapriset för den hjälmen är 4.000 kr – ca 3.550 kr för hjälmen och ca 450 kr för liner –  men det fanns även billigare hjälmar med bra testresultat.

– Vi hade en hjälm för 1.500 kr med i testet som är 25% bättre än genomsnittet, Uvex Exxential II MIPS.

– Den allra sämsta i testet är dock en hjälm som kostar 6.000 kr, GPA Speed Air 2x som är 24% sämre än genomsnittet, berättar Helena Stigson.
– Det innebär att med den hjälmen är risken för hjärnskakning 2–5 gånger högre.

– Det är svårt för konsumenten att avgöra vilka hjälmar som är bra när det inte är självklart att priset avgör. De hjälmar som är bra val ligger mellan 1.500 och 3.800 kronor, medan den sämsta kostar 6.000 kr.

Nya moment i testet

– Vi testar två moment utifrån slagkraft vid rakt islag och mäter hjälmens energiabsorberande förmåga. Vi mäter också tre sneda islag, som sätter huvudet i rotation. Vi vet att hjärnan är känslig för just rotationsslaget.

– Nytt i årets test är att man måste vara bra i samtliga fem moment för att utses till ”Bra val”. Vi har också lagt till ett rakt islag, eftersom vi kan se att tillverkarna försökt optimera utifrån islagspunkterna i tidigare test

– När vi genomfört de momenten tar vi med oss datan in i en simuleringsmodell av hjärnan som är uppbyggd av forskare på KTH. Där mäter vi var i hjärnan det blir dragningar som ger hög risk för hjärnskakningar.

– Det är glädjande att så många hjälmar nu har fått rotationsskyddet med MIPS-tekniken, men även mellan dem ser vi stora skillnader. För att komma bra ut i testet måste man vara bra i alla islag. Vi har två MIPS-hjälmar som har dåliga värden i vissa delar.

– I olycksstatistiken från Svenska Ridsportförbundets medlemmar ser vi att den absolut vanligaste skadan som rapporteras bland ryttare är en huvudskada, 36 procent av skadorna är huvudskador. Det är 10 ryttare per vecka som får en huvudskada. Internationella studier visar att varannan ryttare får en hjärnskakning någon gång under sin karriär.

Tidigare har Folksam genomfört ridhjälmstester 2014 och 2018.

Vad var det mest anmärkningsvärda i det här testet?

– Första gången fanns det en hjälm med MIPS-tekning och andra gången två från samma tillverkare. Nu har vi totalt 7 hjälmar från 5 olika tillverkare med MIPS.

Ridsporten ligger efter andra sporter

Helena Stigson berättar att tillverkarna av ridhjälmar ligger efter exempelvis cykel- och skidhjälmstillverkarna när det gäller att införa ny skyddande teknik.

–Där finns flera olika system utöver MIPS, olika typer av rotationsskydd.

Egentligen borde istället ridsporten ligga i framkant när det gäller att skydda huvudet.

– Generellt sitter du ju högre upp, så om du ramlar av löper du större risk att skada dig och inom ridsporten kan du också komma upp i höga hastigheter. När man tittar på enbart huvudskador så sker 89 procent av dem vid avfallning. Det ställs tuffare krav på en ridhjälm.

– Det rimliga vore att ligga under 10 procents risk, som hos biltillverkarna.

Ingen ny standard i sikte

För några år sedan blev EU-standarden för märkning av ridhjälmar föråldrad och alla väntade otåligt på en ny märkning. Som konsument hade det känts tryggt att kunna luta sig mot en märkning. Men det kommer att dröja många år innan vi får se någon ny standard för ridhjälmar.

– 2015 kom ett förslag på ny hjälmstandard och sedan dess har vi testat utifrån den metoden. Det är möjligt att få igenom en ny standard först 2024. Sedan måste alla tillverkare ta in det, vilket tar ytterligare år. Så det kan dröja många år innan vi kan se en förändring.

 

 

Lista och placering testade hjälmar

Ridhjälmar 2021 Rotationsskydd Pris (kr) Sammanvägt resultat Betyg
Charles Owen My Ps Wide Peak MIPS 3500 40% Bäst i test
Charles Owen MS1 Pro MIPS 2000 37%*
Back on Track EQ3 Lynx Eventing MIPS 2000 36% Bra val
OneK VG1 Avance MIPS MIPS 3800 33% Bra val
Back on Track EQ3 Pardus+ Skruv Smooth MIPS 2500 29% Bra val
JH Collection Matrix MIPS VG1 MIPS 1600 27%*
Uvex Exxential II MIPS MIPS 1500 25% Bra val
OneK Avance Matt Chrome Pipe 3300 -4%
Samshield Premium Leather Dressage 5200 -6%
CRW VG1 Classic 500 -6%
Kask Star Lady Pure Shine 6000 -9%
Hansbo Ridhjälm HS Croc/Pearl med ratt 950 -11%
GPA Speed Air 2X 6000 -24%

* Det uppmättes mätvärden som var högre än medianvärde i minst en av testerna. För att få Folksams utmärkelse Bra val krävs att hjälmen är bättre än median i samtliga tester.

Läs mer om testet här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.