Lurbo ridklubb

Ridklubben har fått en miljon till miljösatsningar

Det går att göra något för miljön även när det gäller hästar. Erfarenhet kring den saken delar Lurbo Ridklubb med sig av till andraårseleverna i Academy under en digital träff.

Det är inom områdena energiförbrukning, vattenförbrukning och övergödning som man arbetat, berättar klubben som delar med sig av konkreta exempel.
– LED är en stor investering, poängen är ju att det ska bli energieffektivt. Vi har just fått LED-belysning på en utebana och det ser ut som en flygplats, man kan se ljuset från stan, säger Anna Jonson, ordförande i Lurbo Ridklubb.

Lurbo ridklubb
Lurbo ridklubbs miljögrupp.

En annan åtgärd som gjorts är att samla upp regnvatten från taken som det går att bevattna ridbanor och ridhus med.
– Det är dyrt att vattna och det är slöseri med resurser att vattna med dricksvatten, säger Eva Lindström, medlem i Lurbo ridklubbs miljögrupp och till vardags limnolog (vattenexpert).
Just nu är vattenuppsamlingen ordnad så att vatten som hamnar på ridhustak rinner ner i stuprör och samlas upp i sådana fyrkantiga behållare som många använder på bete.


– Men jag tror att när nya anläggningar kommer att anläggas så leder man allt regnvatten ner i en stor tank under mark, och tanken är försedd med pump. Då kan en större mängd vatten lagras längre, även över en torrperiod, säger Anna Jonson.
Ett plus med att fånga upp vattnet är i Lurbos fall att de hagar som ligger närmast ridhuset får mindre vatten och därmed blir mindre leriga. En annan åtgärd på Lurbo är att hagar dränerats och hårdgjorts.


När det gäller övergödning är den mest effektiva åtgärden att mocka hagarna.
– Det är det absolut viktigaste att göra – mocka hagen och lägg på gödselstacken. Ta även bort foder som inte ätits upp ur hagen. Ju oftare desto bättre, om man kan mocka varje dag har det en mycket bättre effekt än en gång i månaden då en del av gödseln hinner urlakas, säger Eva Lindström.
Under vinter och höst, när inga växter finns som kan ta upp näringsämnena, åker de i stället ut i vattendrag och så småningom i havet.

Det finns pengar att söka för den som vill göra åtgärder för miljön, från till exempel kommunen och Länsstyrelsen.
– Det är inte så att det går på en kvart precis, och vårt tips är att inte ge upp om ni får avslag. Vi har fått tre bidrag på totalt en miljon kronor, säger Anna Jonson.
Ett startskott för miljöarbetet var en vattenplan som gjordes av projektet Life IP Rich in Waters, som identifierade klubbens problem. Analysen kunde ligga till grund för ansökningar.
– Ett tips är att bilda en grupp som arbetar med åtgärderna, det är mycket roligare om man är flera. Men viktigast är nog att hitta bra kontaktpersoner på till exempel kommun och länsstyrelse, säger Eva Lindström.

Något som kan pigga upp den pessimistiska är också att sommarens utredning om hästhållning, som väckte sådant rabalder, kan ha väckt många organisationer som inte riktigt tänkt på hästar och miljö.
– Efter uppståndelsen i somras är man nog mycket mer på i olika organisationer för att hjälpa alla i branschen. Det har varit jättesvårt att söka bidrag men nu får man hjälp från olika håll, säger Anna Jonson.
Om hästar går på bete och enbart äter av det som växer i hagen är det inga problem, eftersom gödseln går tillbaka i kretsloppet, säger Eva Lindström.
Men som ofta på seminarier med Academy finns flera experter på plats – alla med sin vinkel på hästhälsa.
– Att mocka är bra för att minska parasittrycket, säger Anna Oscander på St Hippolyt, en av Academys partners.

Tips på hemsidor:

www.varjeskitraknas.nu
www.greppa.nu

www.richwaters.se

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.