Några av de eldsjälar bland medlemmarna som varit engagerade i insamlingen.

Ridklubben räddad med crowdfunding

Torkan och höbristen slog hårt mot klubben men en annorlunda kampanj blev räddningen.

Sommarens torka med påföljande foderbrist slog hårt mot Eskilstunaortens Ryttarförening. För att klara de ökade foderkostnaderna startade ERF en crowdfunding via Rekarne Sparbank. Spridningen av kampanjen i sociala medier tillsammans med det stora engagemanget från medlemmarna och stöttande företag har lett till att hela 156 000 kronor samlats in.
– Det finns en oerhörd kraft i ridsporten. Varje enskild individ brinner för sin sport och de stöttar föreningen till fullo. Hästkulturen är fantastisk på det sättet! En del av vår styrka ligger i att vi är en förening med många medlemmar och har en anda att vara rädd om. Vi är så stolta över våra medlemmar och vi vill verkligen hylla dem”, säger personalen på ERF.

Foderkris ledde till ökade kostnader

När fodret efter förra sommarens torka kostade långt mer än vad som var budgeterat och stod ERF inför en kris. För att samla in pengar till foder startade ERF en crowdfunding via Sparbanken Rekarnes egen plattform ”Varmt om hjärtat”. Sparbanken stöttade insamlingen med att dubbla varje donerad krona upp till 75 000. Föreningen samlade in 81 315 kr och banken dubblade med 75 000. Slutsumman blev därmed hela 156 315 kr. De pengarna gjorde att föreningen kunde klara sig genom hökrisen.

– Det här resultatet hade jag inte vågat drömma om. Det såg bistert ut efter förra sommarens torka med skenande foderpriser. Medlemmarnas engagemang har gjort att vi lyckats komma i mål med råge vilket är helt fantastiskt och otroligt värdefullt,” säger Pia Lusth, som är verksamhetsledare och ridskolechef.

Jobbat mycket med rörlig bild

Klubbens kommunikatör Anna Berg, som varit projektledare för insamlingen, tycker att projektet är ett bra exempel på hur traditionell hästsport kan möta framtidens innovationskraft.

– Vi har jobbat strategiskt via våra digitala kanaler med flertalet kampanjer. För ökad spridning har vi jobbat mycket med rörlig bild. Vi har lyft bidragsgivarna i våra kanaler under resans gång – stora som små. Alla bidrag har varit värdefulla, hon.

Se klubbens film om insamlingen > > >

 

Eskilstunaortens Ryttarförening
Eskilstunaortens Ryttarförening består av två ridskolor, Ekeby ridskola och Vilsta ridskola med totalt 900 medlemmar. Vi har idag cirka 40 ponnyer och hästar på anläggningarna.

fakta

Eskilstunaortens 6 tips till andra föreningar för att lyckas med crowdfunding:
– Ha en projektledare med avsatt tid för ändamålet
– Skapa en projektplan med flera kampanjer
– Använd sociala medier
– Dela upp den totala summan i delmål
– Jobba målmedvetet med kampanjerna
– Engagera medlemmarna och se till att det finns bra saker i form av värdefulla morötter för dem

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.