15 hästar på ridklubben har insjuknat av kvarka med bölder och snor. Foto: Privat

Ridklubbens mardröm: Varannan häst är sjuk i kvarka

Hälften av ridskolehästarna är drabbade av kvarka. Den fruktade sjukdomen har slagit stenhårt mot Örnsköldsviksortens ryttarklubb.

Johanna Westberg är ridskolechef. Under torsdagen fick hon ta det svåra beslutet att stänga ner hela anläggningen för att få fullt fokus på att bli av med smittan. Det bedöms för riskabelt att låta utomstående komma till gården innan alla hästar är friska.

– Det började tidigare i höstas med att vi hade en sjuk häst som visade sig ha ha Streptoccocus Zooepidemicus – som man kallar kusinen till kvarka, säger Johanna Westberg.

Snart stod det klart att klubben drabbats av ett utbrott av kvarka och flera hästar insjuknade.

Nära hälften

Ridklubben försökte mota eventuell smittspridning direkt genom isolering och att stänga gården för utomstående. Tyvärr fick man inte tillräckligt med resultat. Trots åtgärder blev flera hästar sjuka. Totalt har klubben 32 lektionshästar. 15 har insjuknat.

– Vi tror – och veterinären med – att det beror på att ridskolehästarna har delat hagar, foderbord och vattenhoar, säger ridskolechefen.

Johanna Westberg är ridskolechef på den drabbade ridklubben. Foto: Privat

Under torsdagen blev läget ohållbart och man har stängt hela anläggningen och ställt in alla lektioner. Stallen är uppdelade i fyra grupper och det är klädbyte och desinficering som gäller. De smittade hästarna hanteras bara av personalen.

De 19 privatägda hästarna som finns på gården tas om hand av sina ägare genom isolering. Alla lektioner, evenemang och träningar är tills vidare helt inställda. De friska hästarna motioneras av personal och av stallvärdar som hjälper till om kvällarna.
– Jag skulle tippa på att vi kommer få ha stängt fram till jul, säger Johanna Westberg.
Isoleringen ska kvarstå fyra till sex veckor efter att den sista hästen blivit frisk. Till dess är alla smittade hästar på isolerad boxvila.

Kommunalt stöd

För ridklubbens sida blir det ett enormt slag, säger Johanna Westberg. Inte bara för den extra personalinsatsens skull.
– Vi har haft tät kontakt med kommunen under två år för att få stöd till klubben. Men nu har vi ansökt om ett krisstöd för att klara det här, säger hon.
– Det är ju allt från förlorade intäkter till höga veterinärräkningar.
Något svar har kommunen ännu inte gett. I väntan på efterlängtad hjälp har ridklubben köpt in en maskin av samma typ som används för att göra rent i operationssalar på sjukhus. Den ska ta bort sporer, bakterier, virus och svamp.
– Den ska ta död på allt, säger en bedrövad Johanna Westberg.
– Det här slår jättehårt såklart. Det är för oss som för de flesta andra ridskolor – det är svårt som det är ekonomiskt. Det här blir ett riktigt dråpslag.
Läs mer:

Kvarka

Kvarka smittar främst vid direktkontakt hästar emellan. Men sjukdomen kan också smitta via inredning, utrustning och människor som går emellan hästarna.

Det är därför otroligt viktigt att byta kläder och skor, samt desinficera sig vid minsta misstanke om smitta.

Sjukdomen tar mellan tre dagar och två veckor att bryta ut. Det har också visat sig att hästar kan bära med sig smittan utan att själva ha symptom. Hästar som har symtom beräknas smittsamma 24 till 48 timmar efter att den fått feber. Enligt SVA har hästar som tillfrisknat möjligheten att smitta i upp till tre veckor efteråt.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.