Foto: Fredrik Jonsving

Ridskolans hästar sjuka av mögel – kommunen agerar inte

Trots att det mögelangripna stallet ägs av kommunen är det ingen som agerar trots att nästan alla hästar blivit sjuka. Nu ryter hästägarna ifrån.

SVT Nyheter Dalarna rapporterar att 25 av Smedjebackens 28 hästar insjuknat i hosta i maj. Trots att det nu är december ska flera hästar fortsatt vara sjuka. Provsvar visar också att stallet har höga halter av mögel och bakterier. Trots detta – och det faktum att hästägare väljer att flytta hästarna från stallet – har inte kommunen reagerat mot förhållandena i stallet på Väderbacken. 
En av de drabbade hästarna är Fanny. Ägaren Felicia Dahlström berättar.

– Det känns jättetråkigt. Hon är ju bara fem år och på grund av att hon medicineras så har vi inte kunnat träna och tävla, som vi kanske skulle ha gjort annars, säger ägaren Felicia Dahlström till SVT Nyheter Dalarna.

Det är kommunen som äger stallet men ingen renovering mer än en enda riven vägg ska ha skett så långt. Den aktuella ridskolan har själva inte råd med renoveringen. Nu riskerar de att få lägga ner.

– Jag hoppas, och ber, att vi inte behöver lägga ner, men just nu ser det inte så bra ut, säger Hanna Henriksson, ordförande på Smedjebackens ryttarsällskap till SVT Nyheter Dalarna.

Hör hästägaren själv berätta i SVT:s klipp här. 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.