Hästen Ester klarade sig undan mirakulöst. Matte Rose-Marie berättar om skräckuppevelsen på E18. Foto: Privat

Rose-Marie berättar om skräcken på E18 – efterlyser sina hjältar

Den skadade hästen föll så illa i släpet att framdörren gick sönder och ekipaget blev stående mitt i trafiken med bilar susandes förbi med hög fart. Nu söker ägaren Rose-Marie Uselius efter de personer som hjälpte till att rädda livet på stoet Ester.

Rose-Marie Uselius var på väg hem från veterinären i Strömholm med stoet Ester på tisdagseftermiddagen. Väglaget var förrädiskt och Rose-Marie tvingades hålla låg hastighet.

– Jag kunde bara köra i 65. Det var svartis. Så fort jag försökte köra snabbare så började släpet vobbla, säger hon.

”Jättemycket trafik”

Bak i hästsläpet stod hennes 17-åriga PRE-sto Ester. De har varit oskiljaktiga i tio år nu. Färden hem gick långsamt för Rose-Marie – men andra bilister tog ingen hänsyn till det, menar hon.

– Det var jättemycket trafik med stora långtradare som tryckte på och körde om. Eftersom det var så mycket snö kunde jag heller inte gå ut i vägrenen för att släppa om dem lättare. Det gick inte, säger Rose-Marie.

”Sög tag”

Efter ett tag kände hon att stoet rörde sig när luftdraget sög tak i släpet vid varje omkörning. Själv började Rose-Marie som körde också känna av paniken.

– Jag kände ju att hon rörde sig i släpet och började blinka på långtradarna för att försöka säga att nu får ni fan ge er. Jag nästan skrek åt dem i bilen.

Plötsligt ser Rose-Marie hur framdörren går upp. Hon tvingas då stanna på vägen – mitt på E18 – trots att situationen blev farlig. I släpet låg Ester ner med frambenen framför sig och huvudet på bommen.

– Hon  hade ramlat. Hon kunde ju bara stå på tre ben eftersom det ena bakbenet var skadat. Hon orkade inte stå helt på det andra och ramlade till slut.

Ingen reagerade

Rose-Marie berättar hur hon gjorde allt för att få bilar att stanna och hjälpa till. Men till en början brydde sig ingen.

– Jag vinkade i panik. Men ingen stannade. Ingen! Det tog lång tid men sen kom det två personer. En kille i en silverfärgad äldre kombi och en tjej som jag vet hette Camilla och som åkte i en blå Peugeot som kördes av en äldre kvinna.

Duon hjälpte den panikslagna ägaren. Rose-Marie började med att försöka få ut polisen för att få ner trafiken på vägen. Hon bedömer situationen som livsfarlig då de stod still på vägen i rusningstrafik med en liggande häst i släpet.

– Men de vägrade skicka någon. Jag lät killen prata för jag började grina och la på till slut. De sa bara att de skulle skicka ut någon om det hände något. Där stod vi med tung trafik som swishade förbi. Varje passerande bil kände som rysk roulette, berättar Rose-Marie.

– Polisen sa åt oss att försöka hålla oss från vägen, men hur skulle vi kunnat göra det? Då hade hästen varit ute ur släpet, säger Rose-Marie som hela tiden fick vara vid stoet och lugna henne.

Ingen assistans

Hästen fick ont av att ligga i ställningen den hamnat i och försökte resa sig. Då hamnade ena frambenet utanför framdörren och de var tvungna att lossa bommen för att undvika mer skador och panik.

Efter flera samtal till polisen och ingen assistans tog de saken i egna händer.

– Den här Camilla, en ganska liten tjej, bara klev ut mitt i trafiken och stoppade långtradarna och allt. Hon skrek åt dem att ”nu jävlar stannar ni”. Och det gjorde de, säger Rose-Marie.

Öppnade bak

Situationen blev ohållbar för hästen i släpet och man tvingades öppna baklemmen för att kunna vända hästen på rätt håll. Killen hjälpte till att få bort mellanvägg och annat för att kunna få upp och vända hästen rätt. Under tiden ringde polisen och sa åt Rose-Marie och de andra att hålla sig borta från vägen.

– Det kunde vi ju inte.

Camilla stoppade trafiken vid 17:30. Först 17:45, mer än en timme efter att olyckan inträffat, kom polisen till platsen, uppger Rose-Marie Uselius.

– De började först bråka om att vi stoppat trafiken. Men jag sa åt dem att vi var tvungna att lösa situationen på bästa sätt och inte tjafsa om sånt, säger Rose-Marie.

Samtidigt berättar hon hur en lastbilschaufför kom fram för att försöka få dem att släppa på delar av trafiken igen.

– Jag sa till dem att vi släppet inte på nåt alls! Jag vet inte om jag måste avliva min familjemedlem, säger Rose-Marie som samtidigt hörde polisens samtal med veterinär.

– De ringde och sa att de behövde få ut en veterinär för att eventuellt avliva en häst. Jag fick ju panik. Jag ville inte ge upp och jag sa åt dem att ta med spån för att se om hästen kunde få grepp och resa sig. Det var ju glashalt på platsen, säger Rose-Marie.

Utmattad och föll

Under tiden polisen pratade i telefonen bad Rose-Marie att Camilla och den hjälpande mannen skulle hjälpa henne med ett försök att resa upp Ester som ramlat omkull igen av utmattning.

– Då fick vi upp henne! Hon gick raka vägen in i släpet igen, säger Rose-Marie som är oändligt tacksam för hjälpen och letar efter sina hjältar.

– Det här är det värsta jag varit med om i hela mitt liv. Jag trodde jag skulle förlora henne och de hjälpte mig, säger Rose-Marie som under väntetiden suttit med sin skadade hästs huvud i knät utan att veta om det var sista gången.

Hästen kunde köras hem och verkade under omständigheterna har klarat sig bra bortsett från ett skrapsår på vänster framben som tas om hand av veterinär på gården.

– Hon gnäggande när hon kom hem och dagen efter sprang hon lite i hagen, säger en lättad ägare.

Själv har hon på Facebook skrivit om händelsen och uppmanat människor att ta det lugnt kring hästsläp – inte minst då man märker att något gått fel. Hon beskriver hur bilarna susade förbi dem där de stod och paniken när det började skymma.

Söker hjältarna

Känner du igen händelsen som inträffade fyra kilometer från avfarten till Enköping i rikntning mot Västerås? Eller känner du kanske igen någon av de personer som hjälpte till? Kontakta redaktionen så vi kan förmedla en kontakt till hästägaren Rose-Marie Uselius.

– Jag är så oerhört tacksam. Ni räddade våra liv, säger Rose-Marie som söker räddarna i nöden.

Det handlar om en tjej vid namn Camilla som färdades i en blå Peugeot tillsammans med en äldre kvinna, samt en man i en silverfärgad äldre kombi. Mannen hade reflexjacka och tatueringar i ansiktet. 

Kontakta redaktionen på redaktionen@ridenews.se

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.