Anna Karaseva och Marina Sechina i det ryska dressyrlaget som kvalade till OS vid det specialarrangerade kvalet i Moskva i juni 2019. Foto FEI/Martirosova Katya

Ryska ridsportförbundet: ”Inga bevis för krig i Ukraina”

Det ryska ridsportförbundet har överklagat den avstängning som FEI införde efter Rysslands invasion av Ukraina. FEI står dock fast vid avstängningen, som också är i linje med IOK, internationella olympiska kommitténs rekommendationer.

I veckan som gick tog FEI-tribunalen beslut om det ryska ridsportförbundet FESR:s överklagan av FEI:s stopp för tävlingar i Ryssland och Belarus samt avstängning av ländernas ryttare och funktionärer från att delta i och medverka vid FEI-tävlingar. Avstängningen gjordes med hänvisning till att det handlade om en nödsituation och att man därför kunde besluta om den utan att gå via generalförsamlingen.

Det ryska ridsportförbundet menar att beslutet om avstängning är ”politisk diskriminering på etniska grunder och i strid med FEI:s regler och etiska normer”.  De hävdar att ”det finns inga bevis för att den påstådda invasionen i Ukraina av ryska trupper  utgör en nödsituation” och menar vidare att ridsporten i Ukraina inte har drabbats och att inga ukrainska ryttares liv har varit i fara. Förbundet säger också ”Det finns inga bevis för att det är krig i Ukraina”.

Dessutom, menar man, har inte FEI gjort några avstängningar i samband med konflikter mellan USA och Syrien, Israel och Jemen och Turkiet och Cypern.

FEI anser dock fortfarande att det funnits och finns en nödsituation och att den är väl dokumenterad. ”Klusterbomber som träffar bostadshus är svåra att ignorera.” ”De här bilderna är verkliga och tillräckligt för den här panelen att påstå att varje förnuftig person drar slutsatsen att ryska trupper invaderat Ukraina och att kriget pågår.”

Panelen avslog överklagan och beordrade FESR att betala 3000 schweizerfrancs (cirka 32.200 kronor) i kostnader för hanteringen av överklagan.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.