Mads Hendeliowitz  Foto: Kim C Lundin

Ryttare anklagad för rattfylleri: ”Det var dumt och olämpligt”

I kvällspressen beskrivs det hur en ryttare och idrottsprofil är misstänkt för grovt rattfylleri. Här ger ryttaren sin version av vad som egentligen har hänt.

Ryttarens beskrivning av händelsen

Det har bara gått mindre än två veckor sedan en familjemiddag på en restaurang i Sälen slutade i cell för landslagsryttaren Mads Hendeliowitz. När Ridenews får kontakt är det i stallet hos hästarna lugnet finns.

Mads Hendeliowitz var tillsammans med sin sambo och familjens barn på skidsemester på orten. De bodde mindre än 100 meter från restaurangen och hade inget behov av att köra bil på kvällen. När middagen var slut gick barnen hem i förväg. Mads Hendeliowitz och hans sambo betalade och gjorde sig redo för att promenera hem.

– Vår bil stod felparkerad, så jag satte mig i  och backade den fyra meter. Det var naturligtvis helt fel och riktigt dumt men så var det, säger Mads Hendeliowitz.

De två ordningsvakterna på restaurangen hade följt efter och tog Mads ur bilen efter att den flyttats. De ringde polisen som kom till platsen efter en halvtimme.
– De tar med mig in på restaurangen igen, polisen gör blåskontroll, de tog med mig till stationen då var det efter midnatt. Där blev det ny provtagning, en massa pappersarbete och sedan får jag sitta i en cell och vänta. När jag började hosta av min astma och frågade efter min astmamedicin så ville de inte ha mig kvar, vid 2:30 ringer tjänstemännen efter en taxi, förklarar Mads.

Nu är han misstänkt för grovt rattfylleri då utandningsprovet visade på 0,79 milligram alkohol per liter utandningsluft (mg/l).

– Det var så dumt gjort, det var så fel men det är gjort. Jag vet inte riktigt vad som händer nu, konstaterar Mads Hendeliowitz.

Expressen

 

Fakta från National Forensiskt Centrum

Rattfylleri

I Sverige tillämpas två olika straffskalor gällande rattfylleri, en för utandningsprov och en för blodprov. Alkohol i utandningsluft mäts i milligram alkohol per liter utandningsluft (mg/l). Alkohol i blodet mäts i promille (mg/g). Graden av brott indelas i rattfylleri och grovt rattfylleri.

Straffbarhetsgränsen för rattfylleri är 0,10 mg/l utandningsluft eller 0,2 promille i blod, beroende på om personen i fråga har lämnat utandningsprov eller blodprov. Gränsen för grovt rattfylleri är 0,50 mg/l eller 1,0 promille. Straffbarhetsgränserna mellan utandningsprov och blodprov förhåller sig så att det är till fördel för den misstänkte att lämna utandningsprov.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.