varg

Ryttare och hästar skrämda av varg – jagades

Två ryttare blev mycket skrämda när de mötte varg då de var ute och red.
”Vi sätter av i full fart och tittar bakåt och ser att den jagar oss!”

På måndagen fick Länsstyrelsen i Skåne in en rapport om ett vargmöte som skrämde två kvinnor som var ute och red i Kristianstads kommun på söndagskvällen. Ryttarna var ute i vid 20.45-tiden i Huaröd när de plötsligt fick se en varg stå 20-30 meter bort. De vände om och red åt andra hållet och då följde vargen efter dem över 100 till 150 meter.

– De upplevde händelsen som väldigt obehaglig, säger Tom Espgård, som jobbar med jakt- och viltfrågor vid länsstyrelsen till tidningen Jaktjournalen.
Länsstyrelsen kommer inte att vidta någon åtgärd.
– Jag tycker att det är svårt att hantera sådana här ärenden. Jag ser det som osannolikt att en varg attackerar en häst med ryttare. Sedan förstår jag att de inblandade upplevde ett stort obehag och var rädda för att hästarna skulle få panik och kanske till och med kasta av dem, säger Tom Espgård.

Platsen för händelsen ligger inom det nybildade vargreviret i Linderöd i Skåne, konstaterar Espgård.

På Facebook skriver en av ryttarna som var med om händelsen:

”FYYYYY FAAAAAN säger jag bara. Var ute och red nu ikväll vid 20.45 tiden, av en av hästarna började steppa och tittade oroligt bakåt. Vi stannade och vänder oss om…ca 30 meter bakom oss står en varg! Vi sätter av i full fart och tittar bakåt och ser att den jagar oss! Fy fan säger jag bara, ska man nu behöva vara rädd för sitt och djurens liv när man vistas i skogen? Var rädda om er, ge er inte ut ensamma.”

 

Artikeln i Jaktjournalen >>>

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.