Magnus Jacobson, här med Heartcore L från Falsterbo i somras. Foto: Fredrik Jonsving

Ryttaren om den konstaterade EHV-1-smittan: ”Jag är ganska lugn”

Magnus Jacobson valde redan på plats i Lilleström, Norge att hästarna skulle isoleras vid hemkomst av rena säkerhetsskäl. Nu står det klart att en av hans tävlingshästar smittats med EHV-1.

Magnus berättar att det var en förhöjd temperatur som gjorde att man misstänkte smitta hos hästen. Men redan innan dess har alla hästar som varit på tävlingen isolerats. Det gäller både Magnus egna och den ryttare vars hästar åkt och varit uppstallade med hans.

– De som var på tävlingen sattes direkt i ett stall för sig själva. Jag bytte kläder och tvättade mig i alkohol hela tiden, säger Magnus som vidtagit extra säkerhetsåtgärder ifall, ifall någon häst skulle ha smittats.

Magnus Jacobson. Foto: Fredrik Jonsving
Den rigorösa säkerheten har visat sig ge resultat. Det var vid de flertalet dagliga tempningarna som den förhöjda temperaturen upptäcktes hos ett av Magnus privatägda ston. Några symtom har varken den eller någon annan av tävlingshästarna visat.
– De har skrittats och travats lite. Det har inte märkts något på någon av dem. De har hela tiden hållits separerade från de andra hästarna, säger Magnus.
– Det är klart att det är trist att det händer. Men samtidigt kan jag känna att om det skulle hända nån är det lite bra att det var detta stallet eftersom vi är oerhört noga och har varit hela tiden, säger han.
Den drabbade hästen mår alldeles utmärkt och har inga symtom alls utöver den förhöjda tempen. Den behandlas just nu ändå med metacam och uppges pigg och glad och är under observation.

Mer isolering

Den drabbade hästen hålls nu isolerad i ytterligare ett stall.

– Det visar sig att jag har extremt många isoleringsstall. Men nu kan jag nog inte klara att isolera en till för sig själv, säger Magnus och skrattar till.

För hans del blir det en 360-graders vändning på tävlingssäsongen. En av de hästar som står isolerade var tänkt att gå Borås Grand Prix vecka 12.
Sedan har jag en som står i andra stallet och alltså inte träffat dessa hästar som jag vill ska gå i Scandinavium. Det borde jag hinna med, säger Magnus.

Stänger stallet

Han har valt att stänga Västerstad tills vidare, för att minimera riskerna.
– Jag tror inte att man ska vara rädd. Men man ska ha respekt för det här och behandla det korrekt. Vi har till exempel stoppat alla hästar från att komma hit, säger Magnus.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.