Så farligt är det om hästen dricker för lite

Nu är värmen här – alltsomoftast i alla fall – och det gäller att försäkra sig om att hästen dricker tillräckligt. Men vad är tillräckligt? Och hur gör man om hästen dricker för lite?

Sommar och sol må vara skönt i sig, Men för hästar som dricker dåligt riskerar sommarvärmen vara riktigt farlig – eller till och med dödlig.

En häst dricker ungefär 25 liter per dag, uppger internationella ridsportförbundet FEI.
När en häst arbetar kan den förlora 10-15 liter kroppsvätska per timme och det betyder att den måste få dricka mer. Mängden förlorad vätska styrs av hur mycket den väger. Även ston som ger di till föl behöver större mängder vatten, cirka 50 liter per dag.Under sommaren ökar vattenbehovet avsevärt. En häst som dricker för lite riskerar både kolik och överhettning.

Enligt Jordbruksverket, som sätter upp riktlinjer för våra svenska djur, ska en häst ha möjlighet att dricka sig otörstig minst två gånger per dag om man inte har möjlighet att ha rent friskt vatten ståendes. Automatiska vattenkoppar ska också, enligt reglementet, avge ungefär sex liter vatten per minut.

Så länge hästen står på box är det relativt lätt att ha koll på hur hur mycket varje individ dricker. Men FEI flaggar för att gemensamma vattenhoar gör det näst intill omöjligt att hålla koll. En häst som dricker för lite riskerar dessutom bland annat drabbas av kolik.

Kolik är ett samlingsnamn för magont hos häst. De vanligaste typerna är förstoppning av olika slag, gaskolik och även magsår. En kolik kan också bero på tarmvred. Då måste hästen snabbt under veterinärvård och opereras. Gemensamt för alla typer av kolik är att det är oerhört smärtsamt för hästen, som oftast kastar sig och rullar, tittar sig mot magen, inte vill äta och verkar orolig.

Ett vanligt missförstånd är att hästar som har kolik inte kan bajsa. Det stämmer inte. Hästen kan exempelvis vid tarmvred bajsa ut allting som ligger bakom själva vredet. Det kan alltså bli en falsk trygghet för den som bevakar hästen. Veterinär ska alltid kontaktas vid misstanke om kolik.

 

Originaltext: Angelica Forsberg

fakta

Tips för att undvika kolik

• Se till att hästen har rent vatten, och fyll på mer vatten än du tror att den kommer dricka. En häst kan strunta i att dricka om vattnet känns smutsigt. Vissa hästar gillar heller inte att dricka om vattnet känns för varmt och har upphettats av solen.
• Smaksätt vattnet. Vissa hästar dricker mer om det till exempel smakar lite äpple.
• Se till att det finns saltsten
• Reser du mycket? Se till att ta vattenpauser och erbjud hästen att dricka.

Räkna ut hur mycket vatten din häst behöver

• Hästens dagliga behov av vatten är 5 liter per 100 kg kroppsvikt i vila. Det blir 25 liter för en 500 kg häst i underhållsbehov.

 

Hästar liksom andra däggdjur består till 60-70 procent av vatten. Vätskeförluster överstigande 10 procent av kroppsvattnet är i de flesta fall livshotande.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.