På hösten minskar det goda gräset. Då ökar risken att hästen ger sig på giftiga växter. Foto: Fredrik Jonsving

Så farligt är ekar i hagen

I takt med att betena tryter kan hästar lockas att ge sig på mindre nyttiga växter att äta på. Ek tillhör en av de kanske mer välkänt giftiga växterna. Forskare uppmanar därför  till försiktighet på höstbetet.

Det är ämnet tannin som blir giftig för våra djur. Tanniner finns i alla delar på en ek. Det gäller både ekollon, barken och löven, berättar Ann Högberg, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Nya friska löv och gröna ekollon innehåller mer tanniner än torkade löv och bruna, mogna, ekollon, berättar Ann Högberg.

Mycket ekollon

I år anses vara ett riktigt ekollonår med stora skördar. I takt med att betet minskar ökar risken att hästar ska börja äta av giftiga växter. Ekollonförgiftning hos häst är dock relativt ovanligt. De flesta hästar undviker de knapriga ekollonen.

– Det är bra på att undvika ekarna. Men sen finns det vissa individer som får smak för det här och de stoppar såklart i sig större mängder, säger Ann Högberg.

Frost och minusgrader minskar inte giftet i ekarna. Det kan därför vara bra att hägna in ekar även i vinterhagarna.

– Tanninerna är samma efter frysning, säger Ann Högberg.

Försök hägna in

Ann Högberg rekommenderar till försiktighet med ekar i hästhagar. Men ekarna i sig är otroligt viktiga för naturen. En ensam ek kan vara hem till ett tusental arter av insekter. Det kan därför vara en bra idé att hägna in ekarna, istället för att hugga ner dem, om man har en häst som fått smak på ekollon.

– Förgiftningsfall på häst är sällsynta men det förekommer. Men om det väl går till förgiftning så blir det bråttom, säger Ann Högberg.

Det är de inre organen som kan ta stryk av tanniner i ekarna. Tanninerna omvandlas till gallsyra och pyrogallol. Symtomen är bland annat magsmärtor och påverkan på njurarna. Symtomen kommer vanligast 6–9 dagar efter att djuret ätit eken. Beroende på mängd så avgörs vilken behandling som är mest effektiv.

– Förr ansåg man att blodtransfusion skyndade på återhämtningen, säger Ann Högberg.

I dag kan behandlingen variera.

– Om det gått så pass långt så njurarna är skadade så får man se vad man väljer för behandling, säger Ann Högberg.

SVA:s information om ekar 

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.