Hästar kan behöva vänjas att gå på hårdare underlag. Foto: Fredrik Jonsving

Så håller du ridbanan fin trots torkan

Torkan fortsätter ha ett fast grepp om Sverige. Under rådande klimat kan det vara svårt att hålla ridbanan i bra skick.

Ridbanor behöver vatten för att ge optimalt underlag och lite damm. Lars Roepstorff, Professor i Biomekanik vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) ger sina bästa tips till Svenska Ridsportförbundet (SVRF). 

– Det finns två anledningar till att från början använda vatten på sin ridbana. Det första är att vatten påverkar ridbanans egenskaper, du får mer svikt och dämpning speciellt om de finns vatten i de djupare delarna av banan. Det andra är att fukten behövs för att binda damm, säger Lars till förbundet.

Oberoende av vilket material du har på din ridbana krävs ett visst mått av underhåll för att hålla underlaget optimalt. Sommaren 2018 har bjudit på historiskt lite regn.

– Har man inte vatten så har man inte, det som kan hjälpa är att binda dammet med olika salter. Det finns flertalet olika sätt att göra det på. Mängden salt som behövs för att binda fukt är inga problem för hästen så länge den inte har några sår eller mugg. En frisk häst med bra glasyrlager på hovarna störs inte av de små mängder som behövs för att hålla ridbanan torr eller för den delen frostfri på vintern, säger Lars.

Han påtalar också att hästar per automatik inte far illa av att gå på torra underlag öven om de flesta banor blir hårdare vid torka. Man måste därmed vänja hästarna vid att gå på hårdare underlag.

– Det gäller att vänja in hästen under en lång tid. Hoppa inte stora hinder på en bana som är hård. Men en häst som fått vänja sig, har inga problem att gå på hårt underlag, vi vänjer ju hästarna vid hårt underlag (såsom grusväg o asfalt) även andra årstider, så det finns möjligheter. Men det är ingen snabb process, det måste gå över flera månader, att rida på ett varierat underlag innebära att rida varierat året om, säger Lars Roepstorff till förbundets hemsida.

Här hittar du ridsportförbundets guide om underlag

Fler artiklar om torkan

Kö till slakterier

Höbrist i torkans spår

Angelicas nödlösning gav höfrist

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Förbundets råd

Samla vatten från  åar eller sjöar med vattenpump utan att ta från grundvattnet.

Salta för att binda damm.

Anpassa träning och arbete efter rådande underlag.

Var kunnig och läs på

Tänk på långsiktiga lösningar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.