Gittan Gröndahl förklarar farorna med botulism, hon arbetar på SVA som forskare. Foto: SVA/Mikael Probst / Fredrik Jonsving

Så här skyddar du din häst mot botulism

Botulism är en våldsam och farlig sjukdom. Gittan Gröndahl förklarar hur du som hästägare kan minska riskerna för din häst.

I en serie i tre delar kommer vi att behandla den farliga sjukdomen botulism, här är andra avsnittet – hur kan du som hästägare skydda din häst? Första avsnittet hittar du här.

Årets torka och med den stora grovfoderbrist som följer i dess spår har försatt lantbruket och hästägare i en ovanlig situation. I spåren av torkan har sedan flera år oanvända fält både huggits och betats. Stora mängder hö har importerats från Baltikum, Polen, Rumänien, Italien, Holland, Canada, ja från fler håll än som går att räkna. Sveriges hästar har i stor utsträckning haft plastat grovfoder de senaste åren, annat torrsubstansvärde och struktur men grunden är såklart gräs.

Ridenews talade med Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA,, som bedriver forskning inriktad på infektionssjukdomar samt polyneuropati(* hos hästar.

Har ni på SVA uppgifter om hur många som vaccinerar sina hästar?
– Jag känner inte till de siffrorna. När jag frågar runt om folk vaccinerar, så verkar det bero väldigt mycket på vad de fått för slags rådgivning på olika håll.
– Om de frågar någon som sett en häst dö i den här plågsamma sjukdomen så är rådet garanterat att vaccinera. De som inte sett en häst dö i botulism verkar vara mer benägna att tänka att det här händer inte min häst. Istället kanske de satsar pengar på ännu ett super-duper täcke eller ytterligare något mysko kosttillskott – istället för att satsa pengarna på en livräddande vaccination. Det här med att vaccinera verkar en del tycka är något att spara in på.

Finns det en större anledning i år för hästägare att ge sina hästar det extra skyddet med botulismvaccin? 
– Det är alltid en billig livförsäkring att vaccinera sin häst mot botulism och har man ett okänt foder finns det större anledning, jämfört med andra år när man har mer kontroll på de faktorer som medför ökad risk.

Finns det vaccin i tillräcklig mängd om nu fler än vanligt väljer att vaccinera sina hästar?
– Det finns ingen begränsad tillgång på det just nu men då och då kommer det till lägen när det blir brist på vacciner, då det kan bli väntetider.
– Det finns ett vaccin mot Botulism typ B, det är den typen som påvisats på svenska hästar. Det spelar ingen roll när på året man vaccinerar, det ger ett bra skydd och är enkelt att fylla på med en spruta årligen.

Finns det något sätt att kontrollera inköpt foder?
– Det går att ta mikrobiologisk analys på fodret. Om man då ser att smörsyra-sporer är förhöjda eller om man själv ser att det är jord och eller förna med, ja då är det ökad risk.

Håll utkik efter fler avsnitt här på Ridenews.se
Första delen 

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Fakta

*) Nervsjukdomen polyneuropati får hästar att plötsligt börja snubbla, kota över och ibland få svårt att röra sig. Sjukdomen drabbar i regel helt utan förvarning och en tredjedel av hästarna som fått polyneuropati måste avlivas.

Läs mer om botulism hos SVA

Botulism häst

Giftiga växter och fodersäkerhet

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.