Ny forskning visar att hästen analyserar ditt ansiktsuttryck. På bilden, den leende hästen Conny. Foto: Danielle Frank

Så påverkar du hästen med ditt ansiktsuttryck

Upplever du din häst annorlunda när du är på dåligt humör? Det är helt naturligt, menar forskare som nu kommit fram till att hästar läser av människors ansiktsuttryck.

Det är forskare på universiteten i Sussex och Portsmouth som kommit fram till slutsatsen att hästar kommer ihåg människors ansiktsuttryck och anpassar sig därefter. Bakom forskningen står professor Karen McComb och Dr Leanne Proops. Båda är specialister på djurs beteende.

Visade foto

Forskningen genomfördes genom att tamhästar fick se fotografier på glada eller arga personer. Först några timmar senare fick hästen träffa personen från fotot – som då hade neutral min. Enligt forskarna uppvisade hästarna olika beteende mot personen, beroende på om den varit arg eller glad på fotot från tidigare. Det neutrala ansiktsuttrycket vid själva mötet ska alltså inte ha spelat någon större roll för hästarna som var mer avvaktande mot de personer som varit arga på bilden.

För att inte riskera att personens kroppsspråk påverkade hästarna fick personen i sig ingen information om vilket ansiktsuttryck hästen fått se på bilden innan.

– Vad vi upptäckt är att hästar inte bara kan läsa människors ansiktsuttryck utan också komma ihåg våra tidigare emotionella status när de möter oss senare under dagen. De anpassar sedan sitt beteende efter det. Sammanfattningsvis har hästar ett minne för känslor, säger Karen McComb till phys.org.

Drar slutsatser

Dr Leanne Proops påtalar att man länge vetat att hästar är socialt intelligenta men att forskningen för första gången visar att hästar har en så uttalad förmåga att läsa av oss.

– Det är väldigt slående att de kan dra slutsatser bara genom att se ett snabbt foto med ett uttalat ansiktsuttryck utan att ha en positiv eller negativ erfarenhet av personen i verkligheten, säger hon.

På bilden nedan ser du hästens reaktion vid fotografivisningen samt vid det verkliga mötet. Vill du läsa mer om ämnet? Här är forskningen. 

Såhär reagerar hästen på ditt ansiktsuttryck. Foto: Universities of Sussex and Portsmouth

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.