Foto Fredrik Jonsving

Så ska barn och unga få tävla från och med nästa vecka

Max en tävlingsdag per vecka och det ska vara lokalt. Nu kommer Ridsportförbundets förtydligande av hur tävlandet ska fungera för barn och unga från och med 3 maj.

Hela informationen från Svenska Ridsportförbundet angående tävlingsstarten för barn och unga:

Efter Folkhälsomyndighetens besked att det blir möjligt för barn och unga födda 2002 och senare att tävla i sin idrott igen öppnar ridsporten för enstaka tävlingar för de yngre. Förbundsstyrelsen har efter beskedet beslutat att ryttare födda 2002 eller senare får från och med 3 maj 2021 delta en tävlingsdag utomhus per vecka i eget och angränsande distrikt.

Beslutet påverkar inte tidigare taget beslut om tävling för yrkesverksamma. Det gäller tills vidare eller till nya besked kommer från myndigheterna. De som definierats som yrkesverksamma kommer fortsatt att vara det oavsett ålder.

Folkhälsomyndigheten är tydlig med ”att för individuella idrotter kan barn och unga födda 2002 eller senare delta i maximalt en match eller tävling omfattande en tävlingsdag per utövare och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande”.

För ridsporten betyder det att ryttare födda 2002 eller senare kan delta i tävling en dag i veckan. Det gäller oavsett om arrangören anordnar tävling över flera dagar. Under tävlingsdagen kan ryttare göra flera starter enligt TR.

Tävlingen ska äga rum lokalt. För ridsportens del betyder det en återgång till de regler som gällde innan tävlingsstoppet 1 mars, att ryttare kan delta i tävling i eget eller angränsande distrikt.

Att barn och unga får möjlighet att komma ut på tävling igen är ett mycket glädjande besked som många väntat på, och som kommer efter ett uthålligt och samlat påverkansarbete från idrotten.

TDB, Tävlingsdatabasen, kommer att vara öppen för anmälan till aktuella tävlingar från tisdag 4 maj.

 

Tillfälliga TR med Svenska Ridsportförbundets råd och rekommendationer gäller.

Riksidrottsförbundets kommentar; Barn får delta i match eller tävling utomhus

Folkhälsomyndigheten; Barn och unga kan spela matcher utomhus

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.