Så ska smittrisken elimineras under världscupfinalerna i Göteborg
Vaccinationsreglerna skärps inför Gothenburg Horse Show där världscupfinaler i både hoppning och dressyr ska ridas. Även nationellt tävlande hästar ska nu vaccineras enligt FEI:s regler.
Tomas Torgersen, tävlingsledare, avslöjar att man under fredagsmorgonen haft ett långt telefonmöte rörande de smittor som härjar i Sverige och utlandet just nu. Mötet innefattade så väl tävlingsledning som veterinärer både från Sverige och det internationella ridsportförbundet FEI.
Planeringen inför tävlingarna i Göteborg pågår för fullt. Nu står alltså klart att man, för att motverka smittrisken, väljer att sätta hårdare vaccinationskrav även på de nationellt tävlande ekipagen.
– Vi kommer att kräva att alla hästar, även de som är nationella, är vaccinerade enligt FEI:s nivå. Det innebär en komplett grundvaccination och att det ska vara max sex månader sedan den senaste sprutan, säger Tomas Torgersen.
Riskminimering
Samtliga internationellt tävlande hästar är som brukligt vaccinerade enligt FEI:s regler. Den skärpta vaccinationen gäller därmed nationella ekipage.
Med en månad kvar till tävlingarna vill man få ut informationen så snart som möjligt. Vaccination får inte ske närmare än sju dagar före tävling.
Torgersen berättar också att det finns omfattande planering i övrigt både vad det gäller att minimera risken för eventuell smitta, men också åtgärdsplaner om någonting skulle hända.
– Det jag kan säga är väl att vi tittar på åtgärder kring ankomst och så. Men jag vill inte föregå den information som vi kommer att skicka ut i samråd med FEI, säger han.
Mer specifik information utlovas därmed i början av nästa vecka.
– Det här är ju en fråga om att hantera en risk. Riskerna hanterar vi alltid i alla sammanhang och det handlar om att göra rätt och att vara rätt förberedd. Om man blir tagen på sängen är det aldrig bra men nu är vi väldigt förberedda på det här, säger Tomas Torgersen.
De internationellt och nationellt tävlande hästarna kommer som brukligt att vara separerade under tävlingshelgen den 3 till 7 april.
Och inför världscupfinalerna i övrigt, hur går planeringen?
– Det går väldigt bra! Det vågar man knappt säga men det gör det faktiskt. Intresset är väldigt, väldigt stort och vi säljer mycket biljetter. Alla vill komma, både ryttare och publik, det är jätteroligt men väldigt mycket att göra, säger Torgersen som pysslat med detta i över 40 år.
Närmare bestämt hela 43 år.
– Det bevisar nog att jag har förmågan att förnya mig. Ingenting är ju riktigt som det var för 40 år sedan, säger han skämtsamt.
Finalvana
Gällande världscupfinaler är det inget nytt för Gothenburg Horse Show. Redan 1979 arrangerades den allra första hoppfinalen under svensk flagg – i Göteborg. Sedan dess har den återkommit flera gånger, senast 2016. Hela 13 gånger har det blivit totalt (se faktraruta).
– Intresset för att komma till Göteborg är större än någonsin. Vi har en publik där många återkommer årligen. Det gör det väldigt roligt att jobba med det här, säger Tomas Torgersen.
Världscupfinaler i Göteborg
13 hoppfinaler i världscupen har hittills avgjorts i Scandinavium under åren 1979, 1982, 1984, 1986, 1988, 1991, 1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2008 och 2013. I samband med att Gothenburg Horse Show firade 40års jubileum anordnades världscupfinal i hoppning 2016.
Sju dressyrfinaler har hittills arrangerats i Scandinavium 1989, 1992, 1994, 1996, 1998, 2003, 2013 och 2016.
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.