Rent vatten är viktigt för att motverka kolik. Foto: Fredrik Jonsving

Så skyddar du hästen från att drabbas av kolik

Kolik är en av de allra vanligaste anledningarna till att hästägare kontaktar veterinär. Här har du en guide vad du ska titta efter, och hur du kan motverka den smärtsamma åkomman.

Kolik är ett samlingsnamn på att hästen har besvär med magen. Statistik från Distriktsveterinärerna visar att man nationellt ryckt ut på 5 500 kolikfall under 2017. Kolik varierar mycket i symtom och orsak, varpå veterinär alltid ska kopplas in. Men det finns några symtom man ska hålla utkik efter. Ju mer information du kan ge veterinären om hästens tillstånd – desto lättare är det för veterinären att hjälpa.

Symtom

En häst med kolik kan ofta titta mot sin mage, vara orolig eller rulla onormalt mycket på marken. Ibland flämtar de och får förhöjd puls, verkar oroliga och kan även få feber.

Kolik kan vara allt från lindrig till livsfarlig. En av de vanliga formerna av kolik är sandkolik. Att hästar får i sig lite sand är helt naturligt. Men sandkolik kommer av att hästarna fått i sig för mycket och det kan leda till allvarliga koliksymptom. Om du har en häst som stoppar i sig mycket sand kan det vara en god idé att servera maten lite högre upp så den inte ligger på marken. Rent vatten och att utfodra med icke mögligt foder är också en förutsättning för att skydda hästarnas magar. Det är också viktigt att hålla koll på hästarnas beteende för att kunna byta hage om man har en häst som envisas med att äta sand, uppger Djurvårdguiden.

Där listas också de vanliga orsakerna till kolik. Det kan bland annat bero på grovtarmsförstoppning, tunntarmsförstoppning,och blindtarmsförstoppning. Samtliga tillstånd kan bli allvarliga och det finns forskning som tyder på att parasiter och mask ökar risken för kolik. Även foderbyten och dåligt vatten ligger i riskzonen för att orsaka kolik.

Tarmvred

Vissa hästar drabbas av tarmvred. Det är ett oerhört smärtsamt tillstånd som ofta kräver operation. Om hästen drabbas av tarmvred blir det totalstopp i tarmarna. Det är alltså viktigt att kontakta veterinär för rådgivning även om vissa lättare fall av kolik kan mildras med hjälp av att hålla hästen i rörelse så magen kommer igång. Veterinären måste kallas ut för att diagnosticera vad som orsakat koliken.

I klippet från Evidensia här intill kan du höra veterinär Izabella Granswed berätta mer om kolik och vilka symtom du ska titta efter.

 

Koliksymtom

  • Äter dåligt eller inte alls
  • tittar sig mot magen
  • sparkar sig mot magen
  • rullar om och om igen
  • lägger sig vid ovanliga tillfällen och på ovanliga ställen
  • flemar
  • är stressad
  • har uppdragen/utspänd buk
  • har lite eller ingen träckavgång alternativt diarré

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.