Ryttarbränna

Så slipper du ryttarbrännan i sommar

Ryttarbränna (nära besläktad med så kallad bonnbränna) är ofrånkomligt, särskilt nu när solen har slagit till på allvar utan förvarning. Det handlar alltså om den karakteristiska solbrännan som täcker armar, hals och ansikte, men lämnar pannan och övriga kroppen vit.

Det räcker med en dag i solen för att ryttarbrännan ska vara ett faktum.

Så hur undviker man den?

1. Nummer ett är att använda solskydd med hög SPF (solskyddsfaktor) på armar, ansikte och hals. Gärna faktor 80 eller 100 – kolla i hyllan med solskydd för bebisar. Och, ja, du kan även använda hästens solskydd! Men ha gärna en flaska med ditt eget solskydd i stallet.
2. Solstrålarna når även in genom kläderna. Använd så tunn t-shirt eller pikétröja som möjligt, så får du även viss solbränna på kroppen. Omvänt kan man använda en långärmad tröja som är så tättvävd som möjligt för att skydda armarna.
3. Hjälmar med stora skärmar har blivit alltmer populära. Kolla exempelvis på GPA First Lady. Det finns även polohjälmar med stora skärmar. Samshield har ett tillbehör till hjälmarna som de kallar just ”poloskärm” och som kan sättas på hjälmen som ett solskydd. Equivisor är en av flera lite billigare lösa skärmar som kan sättas på hjälmen. Vi har inte hittat den i någon svensk ridsportbutik, men den kan beställas från exempelvis amazon.com.

Hur hanterar man ryttarbrännan när den är ett faktum?

1. Röd ryttarbränna behandlas med aloe vera eller en bra after sun-lotion. Huden blir mjukare och färgen blir mindre framträdande. Det röda bleknar snabbare och om solbrännan svider så lindras svedan.
2. Brun ryttarbränna ska behandlas med peeling, alltså skrubbas med scrub eller peeling på burk, alternativ kan man använda socker och salt. Smörj in huden med body lotion efteråt. Detta gör inte färgen svagare i ett första steg, men den blir snyggare. Det lite sotiga som kan finnas i en torr solbränna försvinner.
Och upprepad peeling vid varje dusch gör att brännan bleknar snabbare.
3. Mitt på dagen kan det räcka med en kvart i solen för att få fart på färgen på resten av kroppen. Se till att de ryttarbrända delarna är väl täckta med solkräm och lägg dig i solen en stund någon gång mellan klockan 12.30 och 13.30 – det är då solen är som starkast under sommartid.
4. Brun utan sol är svårt, men fungerar. Använd en body lotion med brun-utan-sol-effekt och smörj 1-2 gånger per dag för en mjukare effekt. Smörj framförallt de vita delarna, men ibland kan du också applicera på de solbrända delarna för att få en jämnare ton. Om du använder vanlig brun-utan-sol kan du använda den som den är en gång och sedan späda ut den med body lotion och upprepa ett par dagar i rad för att få ett jämnare resultat.
5. Om man till exempel ska gå på en stor fest och måste ha ärmlöst kan en spraytan vara räddningen. Dyrt men snyggt. Se bara till att gå till ett proffs som hjälper dig att få en jämn färg.

 

Världsetta i hopptoppen – världsetta i ryttarbränna. Steve Guerdat!:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Santa Guilia 🐚

Ett inlägg delat av FANNY SKALLI (@fannyskalli)

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.