Pressbild

Så undviker du vinterkolik

Kolik är både en allvarlig och fruktad sjukdom. Här kan du lära dig mer om hur du undviker den såhär i vintertid.

Hästen har cirka 30 meter tarmar. På senare år har vi hästägare blivit bättre på att försöka ge hästarna en mer anpassad hästhållning, men det finns fortfarande en bit kvar att gå. Kolik är fortfarande en vanlig sjukdom.

– Hästar är gjorda för att äta dygnet runt, och de behöver också röra på sig hela tiden. Dagens hästhållning där majoriteten av hästarna står uppstallade, utfodras några gånger om dagen och spenderar några timmar per dygn i hagen strider emot hästens naturliga behov, säger Katarina Nostell, veterinär och docent vid SLU till Agria djurförsäkringar.

Vatten och mat

Nyckeln till minskad risk för kolik är att ge hästarna ett bra grovfoder med långa ättider. Idealet är fri tillgång om det går – men långa ättider är det viktigaste. Även fri tillgång till vatten är oerhört viktigt trots att kylan kan ställa till det.

– Räkna med att en häst på 500 kilo behöver minst 25 liter vatten per dag, och gärna i hink så man kan kontrollera hur mycket den druckit. Vattnet är särskilt viktigt om hästen får mycket grovfoder i hagen, säger Katarina Nostell.

Motion

Hon vill också slå ett slag för motionen. Ju mer motion – desto mindre risk för kolik.

– Det är jätteviktigt att hästen får röra på sig, även om man kanske har svårt för att trava, galoppera och arbeta hästen på hård mark. Det har visat sig att hästar som står med en kompis rör på sig mer än om de är ensamma i hagen, säger Nostell.

I Agrias podd Pälspodden kan du lyssna på Katarina Nostell, Felicia Grimmenhag och programledaren Emma Bergqvist när de diskuterar kolik.

Pälspodden hittar du här. 

Så här gör du för att undvika kolik

Erbjud hästen fri tillgång till vatten, gäller även i hagen om den får grovfoder.

Ge den rikligt med grovfoder, men undvik kraftfoder.

Fri tillgång till grovfoder innebär långa ättider – det skonar hästens mage.

Glöm inte motionen, även en skrittpromenad bidrar till friskare tarmar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.