Tess Wieslander drabbades själv av stölden. Mittenbilden är tagen av Sofie Lindberg.

Sadlar värda 200 000 kronor stulna: ”De visste vad de tog”

Uppskattningsvis 200 000 kronor. Så mycket beräknas de stulna sadlarna från Gamla Kungshults gård vara värda. Stölden upptäcktes i fredags morse när hästarna skulle fodras.

Stallet, med inackorderade privatpersoner ligger ganska centralt i Helsingborg. Det gör mysteriet med de försvunna sadlarna ännu mer mystiskt, menar Tess Wieslander. Hon har själv häst i stallet och är dessutom ordförande i föreningen Kungshults RF som har sitt säte på den drabbade gården.

– Vi består till stor del av tävlingsryttare och en del hobbyryttare. Alla sadlar som stals var privatägda, förklarar Tess som själv blev av med utrustning i stöldräden.

Individuella anspråk

Nu gäller det för varje drabbad person att kontakta sitt försäkringsbolag och hoppas på hjälp.

– Jag har förstått att det är lite olika svar. Vissa försäkringsbolag har sagt direkt att man ska skicka in och andra har varit mer tveksamma på om de ersätter. För de som inte har nån hemförsäkring blir det ju ingen ersättning alls.

Nu är det ett evigt pusslande för att få utrustningskrisen att lösas. Inte minst då många, däribland Tess själv, skulle tävla redan i helgen. För egen del hade hon tur. Tjuvarna verkar ha riktat in sig på sadlar som man vet är värda pengar. Tess ena unghästsadel var inte intressant för bovarna och den lämnades kvar.

Att ingen varken sett eller hört händelsen är för henne lite märkligt.

– Vi ligger ju liksom mitt i stan. Det ligger ett stall 40 meter från oss och ett en kilometer bort. Tjuvarna har passerat det ena och valt att göra inbrott hos oss. Det är mycket ruljans här men ingen av oss har har varken märkt eller sett något, säger Tess.

Totalt lämnades fem sadlar kvar.

– De har koll på vad de ska ta och inte ta. De vet vad som är värt nåt, säger Tess Wieslander.

Mer kameror

Nu blir det utökad kameraövervakning på gården. Det har funnits kameror även tidigare, men de har inte suttit i sadelkammaren.

– Nu är planen att vi ska ha kameror både vid ingångarna och sadelkammaren, säger Tess.

Pusslandet på gården pågår nu för fullt. Hyrsegästerna hjälps åt att låna ut och hitta sadlar.

– Man försöker knåpa ihop det. Alla sitter ju i samma sits så alla gör vad vi kan för varandra, säger Tess.

Hon berättar också att många redan bokat tid för sadelprovning för att hitta nya sadlar.

– Oavsett om man har försäkring eller inte så måste man ha ny utrustning. Det funkar ju inte annars. Det här med att låna är inte optimalt men vi försöker lösa det såklart.

”Lite otäckt”

Men det är inte bara de materiella skadorna som gäckar.

– Det blir ju lite otäckt. Många tycker att det är jobbigt att det har gått folk i stallet. Så blir det ju, samtidigt som man känner tack och lov att de inte skadade hästarna. Att det bara är saker och inte någon häst som är påverkad är man ju tacksam för, säger Tess.

Samtidigt tänker de på de ungdomar som ofta spenderar tid ensamma i stallet.

– Vi har ganska mycket yngre tjejer som brukar vara kvar på kvällarna ibland. Men det vill man ju inte att de ska vara nu, varken vi i stallet eller vi som föräldrar. Det blir nog lite förändring där nu, säger hon.

Liten chans

Hoppet om att hitta sadlarna är som vid de flesta liknande stölder väldigt små. Polisen bedömer att de mest troligt skickats raka vägen ur landet på ett eller annat sätt.

– Ja, de ser vi nog inte igen. Men det är så tråkigt också för många har provat ut sina sadlar och de passar just den hästen. Vissa har också specialgjorda sadlar som man vet att man inte kan få tag i likadana längre. Man vill inte ha en ny sadel, man vill ha sin sadel. Den man ridit in sig på. För oss är det lite som att jämföra med ett smycke man fått från sin farmor. Man kan inte bara byta ut det, säger Tess Wieslander.

Fler sadelstölder under 2019

Nya tekniken ska stoppa sadeltjuven

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.