Sandö: ”I kris och katastrof hinner man inte informera”
Stall Sandös hagar informerar på Facebook om en situation av kris och katastrof. Många frågar och undrar hur det går och hur många hästar som är sjuka på anläggningen. ”Det finns ingen möjlighet att svara eller gå ut med information kontinuerligt. Den tiden finns verkligen inte.”
Stall Sandös Hagar på Värmdö utanför Stockholm hör till de som drabbats av den fruktade neurologiska formen av EHV-1. Stallet, som är en anläggning med inackorderingar, har varit knapphändiga med information och ryktesspridningen har varit omfattande. Medlemmen Lena Gillberg beskriver det på Facebook som en situation av ”kris och katastrof”.
Idag kontaktades Ridenews av ett ögonvittne som mött ambulans på väg från stallet. Vi har sökt ansvariga för Sandös Hagar för att få information, men de har valt att inte svara.
Den första hästen insjuknade enligt uppgift snabbt under förra måndagen. Då den började bli ostadig tillkallades hästambulans varpå hästen fördes till Ultuna för provtagning.
Igår informerade Lena Gillberg, en av medlemmarna, i Facebookgruppen Vision Häst Värmdö:
”Jag förstår att många vill ha kontinuerlig information och status om läget på Sandö. Lottas (Lotta Nyberg, driftschef/Reds anm) telefon går varm. Det finns ingen möjlighet att svara eller gå ut med information kontinuerligt. Den tiden finns verkligen inte.”
Hon förklarar att det helt enkelt inte finns resurser för att informera grannar och andra oroliga om läget:
”Hos oss är det en kris-/katastrofsituation. I kris och katastrof hinner man inte informera alla som undrar, man måste agera. Jag ber er snälla att inte kontakta stallet för att få ny information om läget. Jag, och alla andra på Sandö, är beroende av stallets personal och ledning och vill att de ska orka med detta enorma extra arbete som ett sådan här virusutbrott medför.”
Flera hästar på anläggningen är sjuka eller har feber och Lena Gillberg beskriver oron och situationen för de drabbade:
”Vi har de hästägare som har sjuka eller febriga hästar i olika grad. Det är en jättejobbig situation för dem med rädsla om vart sjukdomen tar vägen – lindriga symptom eller rejält sjuk? Vem vet, det är ett lotteri. Och så alla som har friska hästar som undrar ”hur länge får min häst vara frisk?” Varje tempning (två gånger om dagen) håller man andan och vågar knappt titta på termometern. Får min häst vara feberfri en dag till? Kan den vara smittad ändå?”
Hittills har ingen av hästarna från Sandös Hagar avlidit och Lena Gillberg poängterar att anläggningen är isolerad och arbetar hårt med att minska smittspridningen:
”Än har ingen häst dött och vi vill att det förblir så. Därför gör vi allt vi kan för att minimera fortsatt smittspridning. Ja, vi har sjuka hästar. Har flera insjuknat? Ja men självklart, det sprids med luften och symptomen kan komma långt senare än smittotillfället.
Vi kommer vara kvar i isolering tills veterinären friskförklarar anläggningen.”
Hon väljer också att inte informera om hur många hästar som är sjuka:
”Hur många som är sjuka är ointressant. En sån siffra kan ändras fort.” skriver Lena Gillberg.
Universitetsdjursjukhuset vid Ultuna rapporterar till Ridenews att där idag finns fem hästar med EHV-1, varav två kommer från Skånsta, som var den första anläggningen som drabbades.
Läs mer:
Konstaterad virusabort på Värmdö
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.