Sara berättar om tragedin på motorvägen

Sara Algotsson Ostholt berättar nu om tragedin i måndags när hennes hästlastbil fattade eld med två hästar i och en häst dog.

I måndags var Sara Algotsson Ostholt på väg hem från fälttävlan i Sopot när hennes lastbil började brinna på motorvägen en och en halv timme söder om Sopot. En av hästarna, Chaccos Crack, dog och den andra, Arpertina, skadades i branden.

I ett sms till SVT skriver hon om olyckan:

”Vi är fortfarande i chock och vad som har hänt är fruktansvärt och mycket tragiskt! Allt gick otroligt snabbt.”

Hon färdades i lastbilen tillsammans med sin son Eric och hästskötaren Roberto. Efter en och en halv timme stannade de för att tanka, men efter att ha kört ytterligare någon kvart upptäckte Sara att det kom rök från bakluckan på lastbilen. Hon stannade och lyckades få ut den bakre av hästarna, men hästen som färdades i den främre delen gick inte att rädda. Kort därefter var lastbilen ett utbränt metallskelett.
Sara skriver till SVT:

”Vi tankade kl 04.20 och då var allt bra med hästarna och lugnt överallt. Efter att ha kört 15 minuter ser jag i backspegeln att tjockt med rök bolmar ut i från bakluckan på lastbilen. Jag stannar direkt i vägrenen på motorvägen och Roberto rusar ut och får ner den bakre rampen.

Rök och eld vräker ut och han lyckas till hälften få loss hästen, som stod längst bak. Hon sliter sig själv loss och kommer ur sin grimma, då är häst nr två redan övertänd. Vi försöker att få upp mellanväggen, men allt är övertänt o lågorna slår emot oss. Vi lyckas inte rädda den andra hästens liv. Roberto springer och får ut Eric ur lastbilen och en annan lastbil har stannat och chauffören tar hand om Eric. Ingen annan stannar, av alla förbipasserande bilar!

Hästen, som kom ut, ligger på vägen o kommer efter en stund upp på fötter. Jag försöker förklara för SOS var vi befinner oss, ingen av de förbipasserande bilarna vill stanna o hjälpa oss med en exakt adress. Hästen försöker vi hålla lugn, så att hon inte kommer i vägen för alla bilar, som passerar. Efter en stund kommer brandkår och polis och börjar släcka elden.

Vi har fantastiska vänner och ryttarkollegor, som hjälper oss organisera med transport för den svårt skadade hästen, som överlevde. Roberto får åka till sjukhus för undersökning, men under omständigheterna, var det bra med honom. Jag är så tacksam att han var med mig och reagerade så snabbt och handlingskraft. Hela lastbilen är helt utbränd, bara skrot kvar.

Vi är mycket tacksamma att Eric, Roberto och jag överlevde och är i gott skick. Fruktansvärt tragiskt med våra hästar. Det är en stor förlust för oss känslomässigt och ekonomiskt, vår lastbil var vårt andra hem och blir svår att ersätta då den inte var den nyaste och får därför inte heller något tillbaka på en försäkring. Vi är öppna och tacksamma för förslag om hur vi kan få hjälp till en ersättare! Var rädda om er och var glada för det.”

Sara Algotsson Ostholts hästlastbil brann – en häst död > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.