Se både konst och galopp på söndag

Fyra konstnärer ställer ut sina verk på Bro Park på söndag och förenar vernissage med galopp.

På söndag 27 oktober kan man både vernissagemingla och se galopp på Bro Park i Upplands-Bro.

Fyra konstnärer ut sina verk i läktarbyggnaden under tävlingsdagen.

De fyra konstnärerna Per-Erik Berglund, Susanne Danielsson, Anne Hansson och Marie-Louise Winbladh arbetar med olika metoder och vinklingar, men förenas av intresset för hästar och galoppsport. Per-Erik Berglunds passion är foto, Susanne Danielsson arbetar med keramik, Anne Hanssons målar och tecknar i olja och kol och Marie-Louise Winbladh målar i olja och akvarell. Samtliga har hästar i fokus, och på söndag klockan 12.00 har de en gemensam utställning i Bro Parks läktarbyggnad.

”Galopp är en spännande utmaning för en fotograf. Det går fort, det är färgstarkt och både hästar och jockeys är personligheter. Det är fullt av detaljer, och det är kamp”, säger Per-Erik Berglund.

Han är mest känd för sin matfotografering. Hästar och galopp är ett ganska nytt intresse, men hans foton har blivit mycket populära.

”För min egen del är det först efter tävlingarna som jag ser vad jag skapat. Det är då det bekräftas om jag siktat rätt och om bilderna uttrycker det jag vill.”

Per-Erik Berglunds galoppfoton är fartfyllda och färgstarka.

 

Susanne Danielsson beskriver sig som en allkonstnär som framförallt jobbar i keramik. Hon driver företaget Käramik och har en gårdsbutik i Upplands-Bro. Susanne tillverkar en rad olika produkter inklusive bruksföremål, men det är hästskulpturer som är hennes specialitet.

”Det har blivit så att jag gör hästar i alla möjliga uttryck. Hästar är ett kraftfullt djur som man inte tröttnar på att avteckna.”

Susanne Danielsson tillverkar bruksföremål och hästskulpturer i keramik.

Anne Hansson är yrkesverksam konstnär som bor utanför Kungsängen. Hon jobbar mest i olja men även kol, och motivet är ofta hästar.

”Jag älskar hästar och deras fantastiska uttryck. Jag reser ofta runt och tecknar dem och hämtar inspiration av deras rörelse, kraft och skönhet. Det som fascinerar mig med galoppsporten är farten, och att försöka fånga det i färg är så härligt!”

Anne Hansson målar och tecknar i olja och kol. Här är en av hennes färgstarka oljemålningar.

Per-Erik Berglund, Susanne Danielsson och Anne Hansson ställde även ut sina verk på Bro Park förra året, då de tre konstnärerna tillsammans kläckte idén om Konstgaloppen.

För Marie-Louise Winbladh är det första gången som hon deltar i konstutställningarna på galoppbanan, men galoppintresset har funnits i många år.

”I ungdomen arbetade jag flera år på Brodda stuteri i Skåne där jag motionsred galoppörer och körde travhästar i de vackra bokskogarna. Då lärde jag mig också mycket om hästens anatomi vilket jag tycker är viktigt då man tecknar dessa vackra djur.”

Marie-Louise Winbladh deltar i Konstgaloppen för första gången. Hon målar i olja och akvarell.

Välkommen till Konstgaloppen på Bro Park söndagen den 27 oktober klockan 12.00. Inträde kostar 60 kronor för vuxna och är fritt för dig under 18 år. Läs mer om evenemanget på svenskgalopp.se/bropark.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.