FEI 100 Peder H&M Christian K

Se FEI:s 100-årsfilm med Peder Fredricson!

Internationella ridsportförbundet FEI firar 100 år med en film om ridsporten – med Peder Fredricson som berättare! Se filmen här.

Igår 28 maj gjorde FEI, internationella ridsportförbundet, avspark för sitt 100-årsjubileum under rubriken ”Forma ridsportens framtid tillsammans”.
FEI bildades 1921 för att övervaka de olympiska grenarna hoppning, dressyr och fälttävlan och hade då endast åtta medlemsländer – Belgien, Danmark, Frankrike, Italien, Japan, Norge, Sverige och USA.
Idag organiserar FEI även discipliner utöver de olympiska – körning, distans, voltige och reining, liksom den parasporten och man har idag 136 medlemsländer.

I en film som ska visa några av ridsportens största ögonblick och organisationens och sportens milstolpar kan man se klipp med några av sportens storheter men också ridsportens vardag och projekt som Ebony Horse Club.
Man vill att filmen ska hylla mångfalden inom ridsporten.
Texten till filmen läser ingen mindre än vår egen Peder Fredricson upp.

Covid-19 har tvingat FEI att anpassa sina planer för 100-årsjubileet så att det nu kommer att fortsätta fram till slutet av maj 2022. På sin hemsida har man skapat en 100-årsweb ”100 Years Hub” med reportage, intervjuer, tävlingar med mera.

– FEI:s 100-årjubileum handlar om att samla alla individer som har ett band till hästen på alla nivåer, säger FEI:s ordförande Ingmar De Vos.

Inom ramen för jubileet sker också konkreta åtgärder för att skapa en starkare gemenskap inom ridsporten. En sådan är att formalisera hästskötarnas status och skapa strukturer för deras trygghet. Vid FEI Sports Forum den 2 juni kommer man att ta upp frågan om hästskötarnas status och undersöka möjliga åtgärder.

Ridsporten har idag 4.600 internationella tävlingar per år under FEI och har under decenniet 2009-2019 växt från 27.000 registrerade tävlande till 43.000.

Se filmen:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.