Pressbild: Tv4

Se Peders öppenhjärtiga möte med Gunde

Varför började Peder Fredricson att rida barbacka? Och vad var det som hände när panikångesten tog överhanden? Svaren finns i programmet ”I huvudet på Gunde Svan”.

Ryttarlegendaren Peder Fredricson tog emot skidkungen Gunde Svan i ett öppet möte på Grevlundagården i somras. Mötet filmades och mynnade ut i programmet ”I huvudet på Gunde Svan” som sändes under måndagskvällen i Tv4.

I programmet får vi känna Peder på pulsen. EM-guldmedaljören tar Gunde med i en inblick i hans liv och vi får bland annat följa med och se hur Peder arbetar med hästarna och träffa familjen. Vi får också en stor inblick i Peders liv som fälttävlansryttare innan han sadlade om till hoppning.

Listorna

Var och en är en viktig kugge för att få maskineriet att gå runt. Vi får också förklaringen till Peders listor som vi så ofta ser honom gå runt med på framridningen– trots att han själv inte vill kalla sig direkt organiserad.

– Jag tog en svart sopsäck och tog lite hö i botten och havre på och så slängde jag ner grejerna och åkte, säger Peder om sin första tid som tävlingsryttare.

Nu – på elitnivå – är läget lite annorlunda. Organisationen behövs för att få runt det enorma maskineriet. Inte minst på grund av att Peder från 2003 har ett sponsorkontrakt att ta hänsyn till. Det gick inte att lunka på i samma takt, han var tvungen att utvecklas för att kunna leva ut drömmen.

Allan

När det kommer till att välja häst tar sig känslan annorlunda vägar ibland. För Gunde berättar bland annat Peders pappa om tankarna när All In kom till gården. En ”ful” underdog som ingen utom Peder sett storheten i från början. Men som bekant föll det väl ut och Allan den bevingade hästen bärgade ett EM-guld till Sverige med Peder i sadeln. Som vanligt är ryttaren ödmjuk när Gunde ställer frågan om andra ryttare haft samma framgång om de haft hästen.

– Många av toppryttarna tror jag hade haft det för det är en väldigt bra häst.

– Det tror inte jag, säger Peders pappa Ingvar sekunden efter och tillbakavisar sonens alltid så framträdande ödmjukhet.

Tävling

Sen var det ju det där med att tussa ihop två tävlingsmänniskor i ett och samma rum … Peder kan inte låta bli att utmana Gunde på en barbackagalopp, till Gundes förtjusning, som vi visat i små sneak peaks tidigare här på Ridenews.

Programmet sändes klockan 20 på måndagen och finns att se på Tv4 play. Länken hittar du nedan.

Här kan du se hela programmet. 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.