Sissela Smith. Foto: Fredrik Jonsving

Sissela Smith efter olyckan: Hade jag inte haft hjälm hade jag dött

Hoppryttaren Sissela Smith togs i fredags ut som en av två ungdomar som får rida på Longines Global Champions Tour i Stockholm. Samma eftermiddag var hon med om en svår olycka där hon blev sparkad i ansiktet och ligger nu på sjukhus, utan att kunna prata.
Ändå hoppas hon på start i Stockholm i juni!

– En grej jag aldrig kommer förstå är folk som rider utan hjälm. Hade jag inte haft det hade jag dött i fredags. En trend som bör brytas!

Efter olyckan i fredags kan Sissela Smith inte prata, äta eller dricka utan sugrör. Hon är fortfarande inlagd på sjukhus, med fem frakturer i ansiktet. Vi kommunicerar via sms och hon kan inte nog understryka hur vansinnigt hon tycker att det är att rida utan hjälm.

Ridenews pratar också med hennes arbetsgivare Carin Pettersson på CC Holsteiner Breeding om vad som hände i fredags under Norrköping Horse Show:
– Sissela hade hoppat ett par hästar i 1.50 och trimmade en speedhäst som skulle gå 1.40. Hästen snavar på sig själv och går omkull. Den gör en rejäl kullerbytta och Sissela ser bara alla fyra hovarna. Det blir en rejäl träff på hjälmen och en jättespark på kinden.

– På tio sekunder var hela ögat igenmurat. En läkare var på plats direkt och hon blev genast skickad till sjukhus. Det visade sig att hon fått fem frakturer i ansiktet, tre på kinden, näsan var av – men rak och under ögat fanns en fraktur som de skulle operera i lördags. Men det visade sig att den låg för nära synnerver, så de vågade inte gå in så länge det är så svullet.

– Ögat är fortfarande helt igensvullet, så hon ser ingenting, berättar Carin.

Karriären viktigare än utseendet

För Sissela är ryttarkarriären högsta prioritet och hur skadorna påverkar utseendet är mindre viktigt.
– Sissela vill helst inte operera ögat och riskera att skada synen. I så fall är ju hennes karriär över. Hellre får det bli en liten defekt under ögat. Kanske kan man rätta till det med plastikkirurgi i framtiden.

Lyckligtvis har man stödtrupper som rycker in och jobbar med hästarna.
– Vi har fantastisk hjälp av Viktor och Hannes Melin. De hjälper till med Sisselas hästar och Viktor ska också försöka kvala en sjuåring till Falsterbo medan hon är kvar i sjuksängen.

Uttagen till tre stortävlingar – hindrad alla gånger

Sissela har haft maximal otur den här våren. Först var hon uttagen att rida i Scandinavium.
– Hon fick ett wildcard på morgonen och på eftermiddagen kollades hennes häst, Charmonix CC, av veterinär. Då fanns det en liten blödning på gaffelbandet som hindrade henne från att starta, berättar Carin.

Sedan var hon uttagen till nationshoppningen i Drammen. Då märktes fortfarande skadan och Sissela fick stanna hemma.

Nu är Sissela alltså uttagen att rida Longines Global Champions Tour i Stockholm 13-16 juni. Tillsammans med Stella Röhlcke är hon en av de två U25-ryttare som får chansen.
– I fredags var det klart på eftermiddagen händer olyckan, säger Carin.

Carin tycker att det som händer Sissela känns fruktansvärt orättvist:
– Ingen kämpar så hårt som Sissela. Hon gör allt för att lyckas, går på yoga, tar hjälp av mental coach, äter rätt. Och så blir det bara skit!

Nu är det bara att hoppas på snabb läkning och bra hjälp från läkarna.
– På fredag ska hon till röntgen och till käkkirurgen. Det är två och en halv vecka kvar till Stockholm och målet är att hon rider, säger Carin.

Får inte prata

Under tiden får Sissela hålla sig totalt stilla och tyst.
– Det gör ont, hälsar Sissela. Jag mår inte så bra just nu och får inte prata på grund av frakturerna. Vi ska kolla med läkare på fredag och sedan vet vi mer.

Sissela kommer att göra allt för att rida:
– Man blir motiverad när man har så fina hästar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.