Bilder från i mars 2019. Foto: Skånsta Ryttare/Privat

Sista Skånstaponnyerna hemma – Ann Borglund vädjar i öppet brev

Skånsta Ryttare har hämtat hem sina två sista ponnyer från Universitetsdjursjukhuset, UDS. Lyckan är total, samtidigt som oron över de hästar som tillfrisknar långsamt består.

Skånsta Ryttares verksamhetschef, Ann Borglund, har skrivit ett öppet brev till ridsportens företrädare på temat. Skånsta har stor erfarenhet av viruset och har förlorat fyra hästar till följd av det. Av stallets 60 hästar drabbades 42 i olika grad. 25 av dem har fått neurologiska skador. Vissa är fortfarande vingliga, någon har alltjämt svårt att kissa. I brevet förklarar hon mer.

”Idag hämtade jag, förhoppningsvis de sista av våra lektionshästar som stått på UDS, Ultuna de sista 16 dagarna. Den ena kan knappt gå och den andra har väldigt svårt att kissa. Vi har inte haft några nya sjukdomsfall sen den 16/2. Nu hoppas vi på att det är över men vi har en lååång väg tillbaka innan ridskolan kan starta igen om vi håller ut till dess. För varje feberdag måste hästen vila en vecka. Till det kommer den som haft neurologisk påverkan. De ska vila en vecka per dag där med. Vi har hästar som vi inte vet om de någonsin blir friska från sina rörelsestörningar och många som måste vila 3-6 månader.
Säger det igen – det är en fruktansvärd sjukdom!!!”

Norska hästfestivalen

Ann Borglund skriver brevet med anledning av vad som hänt under Norwegian Horse Festival. En häst som stod i det internationella stallet visar sig ha EHV-1. Hästen har stått med hundratals andra. På plats var många svenska ryttare med flera hästar var. Bland annat Peder Fredricson med H&M All In, Zacramento och Catch med Not S. Även Douglas Lindelöw var på plats. Flera av svenskarna, bland annat Grevlundagården, har valt att förebyggande isolera sina hästar vid hemkomsten till Sverige. Något som också rekommenderats av den norska motsvarigheten till SVA.

”Det som hänt på tävlingarna i Lilleström påverkar svensk ridsport i allra högsta grad. Alla hästar som befunnit sig på tävlingarna i Lilleström har med olika styrkor exponerats för det dödliga viruset EHV-1. Hur tänker ni, hur reagerar ni på detta för att minimera smittspridningen. Vilken hjälp får våra elitryttare och deras hästar?”, skriver Ann Borglund.

”Bryts ner”

Hon har  sett viruset verka på nära håll och höjer röster för att ta det på allvar innan spridningen eskalerar ännu mer. Bland annat påtalar hon vikten av att byta kläder, skor och tvätta händer och ansikte.
”Ingen vill se sin älskade häst sakta brytas ned och släpa sig fram för att sedan lägga sig ner och inte kunna resa sig igen.
Viruset är oerhört smittsamt och har lång inkubationstid!”
”Det är fruktansvärt! Hästarna kravlar, försöker resa sig men kan inte, de kämpar men förlamningen blir total  och avlivning är den enda utvägen från deras plågor!!!”, skriver Ann vidare i det öppna brevet.

Vill se isolationskrav

Brevet är skickat till flera av ridsportens företrädare. Syftet är att bland annat väcka medvetenhet och att få Svenska Ridsportförbudnet att agera gällande smittan, menar Ann Borglund som vill se krafttag från förbundets sida.
Se till att alla som varit i Norge håller på isoleringen i minst 21 dagar!, avslutar Skånsta Ryttares företrädare. 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.