nonsens hage islandshäst

Sjuk häst fick lida – ägaren åtalas

Den 25-åriga islandshästen hade så svår fång att den inte kunde gå och tänderna var förstörda. Nu har hästägaren åtalats för djurplågeri och hästen har avlivats.

Den 25-åriga islandshästen led av fång och hade behandlats av veterinär och hovslagare i flera år. Den hade ordinerats boxvila på tjockt underlag 2009 och åtgärder för att minska risken för nya fånganfall. Det skriver tidningen Norra Halland.

Enligt hästägaren vidtogs åtgärderna och hovslagaren bekräftar att valacken mått bättre. Men sedan har hästens hälsa blivit sämre.

När hästen 2019 smitit från hagen upptäckte en person som tog hem hästen att den hade svårt att gå och verkade medtagen. Det ledde till en anmälan till länsstyrelsen. 2020 kom ännu en anmälan och då gjorde veterinär och djurskyddshandläggare en inspektion.

Hästen stod då utan sällskap av andra hästar och befanns vara i dåligt skick. Fången var då så illa att han knappt kunde gå och tänderna så illa anfrätta att den inte kunde stänga munnen.

Hästens ägare, en 56-årig man, uppgav att han inte uppmärksammat att hästen varit så sjuk och att den gått att rida.

Länsstyrelsen polisanmälde 56-åringen och vid polisutredningen tog han tillbaka uppgiften att han ridit hästen, nu sa han istället att hästen pensionerats de senaste 5-10 åren.

– Hästen har lidit av tandsjukdom, fång och med största sannolikhet av hormonella sjukdomar. Ensamhet, då han inte hade något sällskap. Ett långvarigt smärtsamt lidande som hade kunnat avhjälpas med rätt vård och omsorg.

Veterinären säger också att hon uppfattade att mannen hade god kännedom om hästens hälsoproblem:

– Jag ifrågasatte hans empatiska förmåga. Jag vet inte om det var lathet, hans kunskap eller hans empatiska förmåga som var problemet. Det kändes inte som om polletten trillade ner om man säger så. Han var väl medveten om problemen själv men han tillkallade inte veterinär.

I juli 2020 avslivades hästen. Ägaren har nu åtalats för djurplågeri.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.