Ska ryttare få gult kort när föräldrar beter sig illa?

Vid senaste FEI Sports Forum diskuterades frågan om man ska ge gult kort till en ryttare när dess förälder, tränare eller annan i sällskapet beter sig illa mot en funktionär på tävling.

Ska man kunna straffa ryttare när deras medföljande beter sig illa? Det är en fråga som FEI diskuterade vid sitt senaste Sports Forum.

FEI försöker hitta ett sätt att tillrättavisa de som beter sig illa mot funktionärer, men som inte själva är tävlande. En möjlighet skulle kunna innebära att man ger ett gult kort till en ryttare när föräldrarna uppfört sig illa på en tävlingsplats.
– Ibland anmäler någon att en förälder eller annan i en ung ryttares sällskap som inte nödvändigtvis är registrerad hos FEI har begått verbala övergrepp mot en funktionär som har fattat ett beslut som gäller barnet, förklarade FEI:s biträdande juridiska chef Áine Power.
– Vi försöker se hur vi kan införa disciplinära åtgärder mot dessa personer som inte är FEI-registrerade. Ibland vid stora event kan vi dra in deras ackreditering, men det är inte idealiskt.
Áine Power poängterar att detta ännu så länge bara är ett förslag.
– Det måste finnas konsekvenser för hur medföljande beter sig. Jag tror att en förälder skulle bli förfärad om den ett par dagar senare insåg att som en konsekvens av deras eget beteende kommer deras eget barn att få ett gult varningskort. Det blir en plump i barnets protokoll trots att barnet själv kanske uppfört sig klanderfritt.

– Det är bra för vuxna, tyckte Sveriges förbundskapten i hoppning Henrik Ankarcrona. Om deras hästskötare beter sig illa, så är ryttaren ansvarig.
– Men om du har en förbundskapten som beter sig illa, ska du då straffa hela laget eller bara en ryttare? Ett sätt som det kan fungera är om fler blir registrerade, så att även förbundskaptener och tränare får ett FEI id-nummer. Om de beter sig illa kan de då själva få ett gult kort.

Fälttävlansryttaren och tekniska delegaten i fälttävlan Paul Tapner sa:
– En son eller dotter har ingen möjlighet att ha kontroll över sin förälder.

Ordföranden i FEI:s hoppkommitté Stephan Ellenbruch framförde att det kan uppstå situationer när det är svårt att bestämma vem som ska få ett gult kort.
– Om en tränare beter sig illa kanske den samtidigt har tre adepter inne på framridningen. Ska vi ge ett gult kort till alla tre?
Han föreslog att vissa grupper som förbundskaptener och tränare istället ska registreras.

En delegat från Grekland menade att det var orättvist att straffa ryttaren för hur dess sällskap uppför sig.

Se hela inslaget om regler från FEI Sports Forum här:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.