Smitta överförs mellan hästar Foto: Kim C Lundin

Skånsta ridskola stängd efter konstaterad smitta

En häst från Skånsta ryttare i Åkersberga har konstaterats ha EHV-1, virusabort. Flera hästar på anläggningen har symptom.

Länstyrelsen i Stockholm genom länsveterinär Sonja Lopes meddelar att Ridskolan hos Skånsta ryttare är isolerad sedan 19 januari.

En häst från ridskolan fördes till SLU med neurologiska symptom den 4 januari. Den hästen har konstaterats ha EHV-1 virus, i dagligt tal kallat virusabort eller abortvirus i den neurologiska formen. Ytterligare två hästar har tagits till klinik på SLU med symptom och på ridskolan finns flera hästar med sjukdomstecken.

Skånsta Ryttare agerade redan innan beskedet med att stänga anläggningen för utomstående under fredagen den 19:e januari. Under tisdagen ställdes samtliga lektioner in.

Brunmåla Hästklinik, som finns i närområdet, meddelar:
”Brunmåla har ingen möjlighet att ta emot hästar med smittsam sjukdom och de hästar som behandlas här är därför inte sjuka på ett smittsamt vis. Vi ber er respektera detta och att ni vid minsta tecken på smittsam sjukdom kontakta distriktsveterinär eller UDS (Universitetsdjursjukhuset på SLU i Ultuna).”

 

 

View this post on Instagram

 

För ytterligare information om EHV-1 hänvisar vi till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA´s) hemsida: https://www.sva.se/djurhalsa/hast/infektionssjukdomar-hast/virusabort-ehv-1-hast För att undvika vidare smittspridning är det viktigt att hästar med eller hästar som står i samma stall som hästar med symtom på smittsam sjukdom hålls isolerade. Brunmåla har ingen möjlighet att ta emot hästar med smittsam sjukdom och de hästar som behandlas här är därför inte sjuka på ett smittsamt vis. Vi ber er respektera detta och att ni vid minsta tecken på smittsam sjukdom kontakta distriktsveterinär eller UDS. https://www.universitetsdjursjukhuset.se/

A post shared by Brunmåla Hästklinik (@brunmala_hastklinik) on

Tidigare artiklar om virusabort

Hingstprov drabbat av virusabort EHV-1

Hästbloggaren överklagar avstängningen

 

Kända hästbloggaren efter domen: ”Utreder överklagan”

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.