Anton Axellie med ryttare Moa Bylund. Vinnarekipaget Vilma Sivars och Henrik Windstedt samt Alicia Flyrin och Sverre Liliequist som tog tredjeplatsen. På andra bilden: Hippologstudenten Vilma Sivars och Wångens varmblod Flickas Honey drog Henrik Windstedt till segern. Foto: Jan M Lundahl

 

Pressbild

Skidåkare och ryttare bjöd på ös i Åre

Skijoring. Som tolkning, men med mer fart, hopp och tävlingsmoment. Inget för den känslige således. Det visade skidstjärnor och Wångens elever när de i helgen höll Skijoringtävling i centrala Åre.

Här visar skidåkare på toppnivå och ryttare hur fartfyllt och roligt man kan ha det med häst. Se de härliga klippen i slutet av artikeln.

Tävlingen gick mitt genom Åre by. Skidåkare från olika discipliner bjöds in och tolkade efter hästar från Wången medan skolans gymnasieelever och hippologstudenter satt på hästryggen. Åkarna skulle ta sig igenom ringar och göra hopp längs med en 250 meter lång bana. Missar gav tidstillägg och på bilvägen hade 600 kubikmeter snö lagts på i detta kringarrangemang till apina VM. 

– Det här är action, och det är svårt. Det hänger mycket på oss åkare att ta ringarna och ta portarna, sa Henrik Windstedt efter vinsten, enligt ett pressmeddelande från Wången.

Tredjeplacerade Sverre Liliequist passade dock bollen tillbaka till hästarna.  
– Det här handlar ju om hästarna, inte om åkarna, sa Sverre Liliequist lite skämtsamt samtidigt som han påpekade att han kört felfritt genom banan. 

Travhästar

Wången ställde upp med fyra hästar. Två stycken vamblodiga travare: Flickas Honey och Mellby Vargtass och två kallblodstravare Järvsö Vilja och Soltuns Kosmos.

Våra hästar är skolhästar som är särskilt utvalda för sitt goda lynne. Men de är också tävlingshästar som är väldigt vana vid att åka på travtävlingar. Att galoppera genom en smal gata kantad av tjoande publik är inga problem för dem, berättar Jan Halberg, sportchef på Wången. 

Det är hippologstudenterna som ansvarat för att välja ut hästar och se till att allt var tiptopp inför tävlingen. Och det fick bli en speciallösning av tolksele.  
– H
ästarna drar med hjälp av en loksele. Repet som åkaren håller i är fäst i en ring bakom sadeln. I ringen har vi satt en quick release gjord för vattensporter. Ryttaren kan då snabbt lossa repet om det behövs. Det får ju inte trassla in sig i hästen eller omgivningen om åkaren tappar greppet, förklarar Vilma Sivars.

Vilma red segerhästen och drog alltså vinnaren Henrik till segern.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.