Foto. Fredrik Jonsving

Skrev ut medicin utan undersökning – varnas

En veterinär i södra Sverige skrev ut medicin utan att först undersöka hästen. Nu får veterinären en erinran.

Ett sto som nyligen kastat mådde dåligt, varpå distriktsveterinär kallades ut. På plats fick distriktsveterinären veta att en annan veterinär skrivit ut bland annat smärtstillande dagen innan. Hästen hade dock inte undersökts. Enligt distriktsveterinären hade hästen påtagligt påverkat allmäntillstånd och smärtsymtom med kolik. Personen gjorde bedömningen att hästen sannolikt utsatts för onödigt lidande genom att veterinären inte undersökte stoet. Distriktsveterinären kontaktade länsstyrelsen om medicinförskrivning utan undersökning.
Ärendet hamnade på länsstyrelsens bord som vid en rutinkontroll hos den anmälda veterinären upptäckte att det inte heller fanns någon journal för medicineringen av stoet. Ärendet lämnades över till Ansvarsnämnden för djurens hälso -och sjukvård som nu har sagt sitt.
Veterinären i sin tur har erkänt. Hen har i sina yttranden sagt att djurägaren ställt upp för veterinären i ett annat tillfälle och att veterinären i sin tur ville hjälpa tillbaka, även om hen inte kunde åka ut den aktuella dagen. Veterinären har också sagt att hen förstår att djuret orsakats mer lidande än nödvändigt och att det är beklagligt. Den bristande journalföringen förklaras med att det varit mycket arbete och att veterinären varit stressad.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.