Smitta virus EHV-1 sjudom hazmat

Smittade hästar i Danmark – men inget tävlingsstopp ännu

Danska hästar som tävlat i Spanien har testat positivt för EHV-1 och två har neurologiska symptom. Men inget tävlingsstopp råder ännu i Danmark.

FEI meddelade i fredags att fyra danska hästar som återvänt från Spanien har testat positivt för EHV-1 och det finns även hästar med neurologiska symptom.

De hästar som har neurologiska symptom hör till en grupp hästar som kommit hem från Valencia. I en grupp hästar som kommit hem från Sunshine Tour i Vejer de la Frontera finns hästar som testat positivt, men som ej visar symptom.

Hästarna har varit i karantän sedan de kom hem till Danmark och till tidningen Ridehesten säger förbundsveterinär Mette Uldahl att FEI att hästarna är i karantän och under full kontroll:

– Alla hästar som har återvänt till Danmark har gått direkt i karantän, och det betyder att vi har kontroll över situationen från början.

I Danmark råder ännu inte något tävlingsstopp.

Samtidigt rapporterar FEI att en häst i Skottland har testat positivt för EHV-1 efter att ha återvänt från Vilamoura i Portugal – även där har ett stort antal svenska hästar och ryttare tävlat. Alla hästar från det stallet testade negativt innan de avreste från Vilamoura. Nu försöker man identifiera vilket virus hästen har smittats med för att se om det har koppling till utbrottet i Valencia.

Franska ridsportförbundet har också bekräftat att åtta hästar i två separata stall i Frankrike har testat positivt för EHV-1 efter att ha återvänt från Valencia.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.