Så säkrar du stallet från smitta – goda rutiner avgörande
Kunskapsiten HästSverige har en grundlig guide kring hur du smittsäkrar stallet. Det gäller att jobba med rutiner som stödjer en minskning av smittspridningen.
Var alltid redo
Det gäller att ha inarbetade rutiner som gör att du har smittsäkrat stallet – vare sig det kommer en smitta eller ej. Smittor syns inte, märks inte förrän hästar börjat visa symptom. Därför bör du hantera det dagliga jobbet i stallet på ett sätt som gör att du är som en scout – alltid redo – när det väl kommer en smitta. För tyvärr, precis som vi människor drar på oss virus och bakterieinfektioner då och då, sprids smitta mellan hästar. Det är naturligt. Men, precis som vi skyddar oss själva från kräksjukevirus så bör man skydda sin häst genom att smittsäkra stallet. Siten HästSverige har gjort en grundlig genomgång om vad som är bra rutiner i ett stall för bästa möjliga smittsäkring.
Grundpelare för smittsäkring
De här punkterna är de absolut viktigaste att tillämpa i stall och i umgänget med hästar
- När det kommer nya hästar till en anläggning så ska de isoleras någon vecka, vara vaccinerade och friska.
- Hästar som visar tecken på sjukdom ska isoleras
- Att vaccinera sin häst är avgörande
- Varken människor eller hästar ska föra smitta vidare till andra gårdar och djur
- Håll rent i stallet eftersom bakterier, virus och parasiter kan finnas i gödsel, strömaterial, utrustning och på stallinredningen.
- Håll isär redskap som används för foder och rent strö med sådan som används till utgödsling.
- Skriv stalljournal med vilka hästar som står i boxar, vilka hagar som används samt vilka som tävlar
- Ha en klar plan på hur du agerar om stallet drabbas av smitta
Läs hela artikeln från HästSverige med smittskyddsrutiner
Vilka hästar löper störst risk att smittas?
Störst risk löper de hästar som finns i ett stall eller på en anläggning när smitta upptäcks. Så är det till exempel för hästarna hos Skånsta Ryttare. Har det funnits smitta eller sjukdom inom de tre senaste veckorna är det hög risk. Samma sak gäller för hästar som drabbats av något som inte går att härleda eller få en klar status på, inte alla smittor går att bena ner till en enda orsak.
Hästar som exponerats i stall där många hästar kommer och går är extra utsatta. Om en häst åkt i en gemensam lastbil eller transport och varit på väg länge är de i riskgruppen. En häst som inte är vaccinerad är utsatt för mycket högre risk. Yngre hästar har ännu inte utvecklat sitt skydd och är mer utsatta.
Vad räknas som symptom på smitta?
Det första är feber över hästens normaltemperatur, så här gör du för att få koll på dem. Om hästen verkar håglös, är slö och slutar äta kan något vara fel. Ett tydligt symptom är snuva, snor och slem från näsborrarna. Samma sak med hosta, lyssna efter hur hostan låter. torr, rosslande, väser det, jobbar hästens flanker hårt. Diarré som inte vill ge sig är ett sjukdomssymptom och bör inte ignoreras, det är inte normalt. Får hästen hårlösa fläckar eller kliar sig, visar tecken på klåda kan det vara symptom på någon form av smitta.
Vaccinera oftare
Även om du inte tävlar eller reser med din häst bör den vara vaccinerad mot hästinfluensa. Det är den viktigaste smittsamma sjukdomen som det går att vaccinera mot. Många stall kräver att hästar ska vara vaccinerade för att få stallas upp bland andra. I Sverige krävs bara vaccination en gång om året. Men skyddet försvagas efter kortare tid än 12 månader och det är skälet till att FEI kräver halvårsvisa vaccinationer för tävlande hästar. Vaccinerade hästar har högre motståndskraft mot smitta.
Idag finns vaccin för EHV-1 (Virusabort/abortvirus), stelkramp och botulism. Mot de mycket smittsamma sjukdomarna kvarka och ringorm finns det inget vaccin.
Fakta Vilka står bakom HästSverige?
De myndigheter och organisationer som står bakom HästSverige.se värnar alla om behovet av kunskap om häst som vilar på vetenskaplig grund:
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.