Peder Fredricson - All In vid OS i Tokyo. Foto FEI / Arnd Bronkhorst

SOK och SvRF lanserar Olympiska hästägarklubben

Svenska Ridsportförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté har tillsammans skapat Olympiska hästägarklubben för att uppmärksamma den avgörande del hästägarna har i de framgångar som nu senast resulterade i ett olympiskt lagguld.

Sverige och svenska ryttare har under åren kommit hem från Olympiska spel med dryga fyrtiotalet medaljer i olika valörer. De och deras hästar har mötts av välförtjänt uppmärksamhet.

Olympiska hästägarklubben lanserades i veckan och syftet med klubben är att erbjuda olympiska hästägare ett olympiskt sammanhang och en gemenskap som kan ge motivation att fortsätta satsningen mot internationella framgångar. Tanken är också att skapa en mötesplats för erfarenhets- och kompetensutbyte.

Ridsportförbundet, landslagsryttarna samt deras ledare och tränare har i många år gjort ett fantastiskt fint arbete för att nå olympiska framgångar. Förutom SOK:s stöd till de idrottsliga satsningarna vill vi nu också uppmärksamma viktiga personer, exempelvis hästägare, som skapar förutsättningar för dessa satsningar och framgångarna, säger Peter Reinebo SOK:s verksamhetschef.

Svenska Ridsportförbundet är glada och stolta över att kunna presentera den här satsningen tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté.

– Stödet, både från hästägarna och SOK, är avgörande för att vi ska kunna ha de framgångar vi har och för att fortsätta utvecklingen på samma bana mot nya mästerskap, säger Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet.

Den första träffen med de olympiska hästägarna ägde rum i samband med Sweden International Horse Show första adventshelgen.

– Vi hoppas att många ska ta tillfället att komma så vi kan tacka dem personligen för insatserna under åren, sa Ulf Brömster innan helgen.

Träffen med OS-hästägarna kombinerades med den årliga träffen för hästägare vars hästar gått Nations Cup eller mästerskap.

Förutom ett fint diplom fick alla olympiska hästägare en SOK-graverad ljusstake och en nål speciellt framtagen för den olympiska hästägarklubben.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.