Foto Kim C Lundin, FEI/Richard Juillart

Sönke Rothenberger: ”Jag är väldigt besviken på alla som inte vill acceptera sanningen och som gör allt för att skada oss.”

Sönke Rothenberger kommenterar nu alla rykten kring stämningsansökan mot Cosmos veterinär och frågorna som uppstått kring hans relation till det tyska ridsportförbundet.

Igår skrev vi om stämningsansökan som dressyrfamiljen Rothenberger har lämnat in till Frankfurts tingsrätt. De begär 8 miljoner euro, mer än 80 miljoner kronor i ersättning.
Det handlar om att deras veterinär Dr Ingrid Hornig vid Tierärztlichen Kompetenzzentrum Karthaus i Dülmen har felbehandlat Sönke Rothenbergers topphäst Cosmo, som drabbades av akuta njurproblem i januari 2018, en biverkning av ett läkemedel.

Läs mer här
Rothenbergers stämmer veterinären på 80 miljoner > > >

– I januari 2018 behandlades Cosmo med Tildren, några timmar senare hade han hög feber. Vi tog blodprover och kunde se att något var fel med Cosmos njurvärden. Veterinären som behandlade med Tildren var länge vår gårdsveterinär. Det var hon som besiktigade Cosmo när han var fyra och ett halvt. Vi har alltid haft ett bra samarbete, säger Sönke Rothenberger till tyska tidningen Sankt Georg.

Efter händelsen i januari 2018 har familjen Rothenberger försökt kontakta veterinären utan att få svar. Sönke Rothenberger: ”Jag har inte pratat med henne förrän i dag.”

Som tysk lagryttare har Sönke Rothenberger fått dokumentera all behandling av hästen och ge tyska ridsportförbundet tillgång till den dokumentationen. Enligt förbundet visar den på minst 80 behandlingar under de senaste tre åren.
Sönke Rothenberger förnekar dock att hästen har fått så många behandlingar.
– Det är inte alls sant. Det var inte 80 behandlingar. Det är falska påståenden. Inte ens tio procent av det finns dokumenterat och signerat av veterinär.

Det är inte skador och behandlingar som gjort att Cosmo tävlats sparsamt, menar Rothenbergers, utan han har sparats för att kunna ha en lång karriär.
– Cosmo är den enda tyska häst som har tävlat i fyra mästerskap under de senaste fem åren, säger Sönke.

En ny fråga som uppstått efter att stämningsansökande lämnades in, är att veterinären har signerat och stämplat flera bevis för behandlingar felaktigt. Rothenbergers tror att kliniken med avsikt försöker misskreditera Cosmos hälsa inför det tyska ridsportförbundet.

– Jag upplever att veterinären lämnade oss i sticket och vi kunde inte nå henne efteråt, berättar Sönke angående händelserna i januari 2018 när njurproblemen uppstod.
– Tack gode gud för att allt är bra sedan våren 2018. Efter allt som hänt hade vi fina resultat och blev tyska mästare, hade personbästa i Specialen i Donaueschingen och personbästa vid VM i Tryon. Jag är glad att ridsportförbundet stöttar mig och inte lyssnar på rykten som veterinären fabricerar.

Sönke tillägger att Cosmo har dopingtestats vid 16 tillfällen, alltid negativt.

– Efter allt som hänt i år vill jag bara fokusera på min häst och på sporten, säger Sönke. Jag är väldigt besviken på alla som inte vill acceptera sanningen och som gör allt för att skada oss.

Läs mer:
Förbundet kräver intyg av Sönke Rothenberger > > >

Summan 8 miljoner euro har bestämts av rätten och inte av målsägande.

 

Källor: Eurodressage, Sankt Georg, FN-Aktuell

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.