Från och med 2019 kan det bli ett totalförbud mot spiltor. Foto: Fredrik Jonsving

Spiltförbud kan bli dödsstöten för ridskolor

Att hålla häst i spiltor vid nybyggnation har varit förbjudet länge. Nu utreder Jordbruksverket ett totalförbud – vilket slår hårt mot svenska ridskolor, rapporterar SVT Nyheter Småland. 

Förbudet mot att bygga nya spiltor kom redan 2007. Den 1 juli nästa år ska Jordbruksverkets utredning om ett eventuellt totalförbud vara klar.

– I den här utredningen ska vi titta på hur ett förbud mot att ha djur uppbundna skulle påverka ridskolor. Vi ska också titta på vilka övergångsperioder som skulle kunna bli aktuella. Vi vet väldigt lite ännu eftersom utredningen ska vara klar först till nästa sommar, säger David Slottner, handläggare på Jordbruksverket till SVT Nyheter Småland.

Svenska Ridsportförbundet (SvRF) välkomnar ett beslut om att på sikt förbjuda spiltor. Men man öppnar också för att det kan slå hårt mot ridklubbarna. Så illa att vissa tvingas gå i konkurs.

Samtidigt ser de problemet med att det blir väldigt dyrt att bygga om stall och att det kan vara svårt att få ekonomiskt stöd från kommunen. Risken finns att flera ridklubbar skulle gå i konkurs. SvRF bedömer att det rör sig om cirka 250 ridklubbar som har spiltor kvar i nuläget.

– Jag hoppas på en förståelse för ridskolans betydelse i samhället. Ridskolan är en stor fritidsgård i en kommun. Ridsport är den näst största ungdomsidrotten efter fotbollen, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare på Svenska Ridsportförbundet till SVT Nyheter Småland.

Hon fortsätter:

– Jag hoppas att kommunerna satsar på idrotten och hjälper till att bygga om för hästarna så att vi kan möta framtiden. Men om föreningarna ska klara det själva så kommer det bli tufft ekonomiskt och det är inte säkert alla klarar det.

Här kan du läsa SVT:s reportage i helhet och se deras filmade intervjuer.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.