Stallhundarnas 10-i-topp
På en ny topplista över hästägarnas favorithundar klättrar labrador och border collie uppåt medan den klassiska stallhunden jack russell backar.
Försäkringsbolaget Agria har undersökt vilka hundraser som är mest populära bland hästägare. Blandrashundar leder tio-i-toppligan med flera svanslängder. Den klassiska stallhunden jack russell har trillat ned på listan och i stället klättrar labrador och border collie.
– En härlig stallhund klarar sig bäst med egenskaper som snäll, tillgiven och lydig. I stallet kommer hästarna i första hand och hunden får många gånger foga sig. Det gäller att välja en ras eller individ som varken har för mycket vakt eller jakt i sig, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria Djurförsäkring.
Sedan den senaste topplistan 2016 har det skett en del förändringar. I toppen har labrador och bordercollie klättrat uppåt. Däremot trillar chihuahua och rottweiler ur topp-tio-listan och ersätts med australian shepherd och fransk bulldogg.
Hästägarnas favorithundar 2022:
- Blandras
- Labrador
- Border collie
- Jack russell terrier
- Schäfer
- Golden retriever
- Dansk-svensk gårdshund
Foto Wikimedia - Tax
- Australian shepherd
- Fransk bulldogg
Risker i stallet
För att hunden ska kunna följa med till stallet krävs det förstås att den är väldresserad och lydig.
– För att undvika olycksrisken är en riktigt lydig hund det bästa alternativet, annars är det bättre att hålla den kopplad. Ett tips är att ställa en korg i en trygg hörna i stallet med god utsikt där hunden kan trivas, säger Patrik Olsson.
Äta hästbajs?
Större mängder av hästbajs kan ge mag- och tarmstörningar hos hundar, försök därför att undvika att den äter hästbajs. Om hästen dessutom nyligen är avmaskad som kan hunden bli dålig. Kontakta veterinären om du misstänker att hunden blivit dålig av att äta hästbajs.
Smaka på hovrester?
När hovslagaren är på besök gillar många hundar att sno åt hovrester. Det är ofarligt under förutsättning att all söm är borttagen.
Se upp för råttgift
– En del hundar får i sig råttgiftet direkt, men de kan också påverkas om de fångar möss eller råttor som i sin tur fått i sig giftet, säger Patrik Olsson.
Råttgift kan vara olika farligt beroende på vilken sorts gift det handlar om. Råttgift innehåller ämnen som försämrar blodets förmåga att koagulera och kan det leda till inre blödningar. Detta tillstånd kan vara livshotande. Kontakta en veterinär om du misstänker att hunden fått i sig råttgift.
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.